Fabrica de Zahăr Bod nu se închide! Cei 350 de muncitori îşi văd de treabă

Fabrica de Zahăr Bod nu se închide! Cei 350 de muncitori îşi văd de treabă

Anunţat cu surle şi trâmbiţe, falimentul Fabricii de Zahăr Bod este o alarmă falsă. Fabrică funcţionează la capacitate maximă la această oră, fiind vorba de o firma veche care s-a închis.

„Fabrica de zahăr Bod este funcţională, iar cei 350 de angajaţi nu au niciun motiv de îngrijorare. Salariile aceastora sunt plătite la zi, la fel şi obligaţiile către stat. Oamenii au fost transferaţi la societatea Antrepriza Zahăr Bod, iar acum se fac demersuri pentru schimbarea numelui societăţii în SC Zahăr Bod. Nu se pune problema trimiterii vreunei persoane în şomaj, în pofida ştirilor alarmiste şi false, lansate pe piaţă. În acest sezon am produs deja, până la această oră, peste 28.000 de tone de zahăr, dar încă procesul de producţie este departe de a fi încheiat, având în vedere materia primă pe care o avem pe stoc. Vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, a declarat pentru newsbv.ro Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al societăţii.

Datorita procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahar Bod – care funcţionează neîntrerupt de 128 de ani – are cel mai înalt randament de prelucare, dublându-şi capacitatea de producţie, clasandu-se printre primele 30 din Uniunea Europeana cu privire la clasamentul eficienţei procesării sfeclei de zahar.

Fabrica de Zahăr Bod SA este una dintre supravieţuitoarele tuturor regimurilor politice postdecembrite, existând, se pare, un interes de a fi închisă şi vândută la fier vechi. Dintre cele 39 de fabrici de zahăr existen în România în 1989, mai funcţionează doar patru, cea din Braşov fiind singura societate de acest tip cu capital integral romanesc si avand arondata cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahar.
Cultura sfeclei de zahar reprezinta una dinte principalele culturi agricole din judetele Brasov, Covasna si Harghita, fiind singura activitate agricola eficienta cu rezultate sigure si constante.
De mentionat este faptul ca 80% din cultura agricola a judetelor Brasov si Covasna este data de sfecla de zahar si cartof, astfel incat populatia rurala din aceste zone depinde in mare parte de productia celor doua culturi.
La fel ca şi anii trecuţi, Fabrica de Zahar Bod sustine cultivarea sfeclei de zahar si in judetele limitrofe, respectiv in Sibiu si Alba. Mai mult, trebuie spus că 30% dintre acţionarii Fabricii de Zahăr Bod SA sunt cultivatorii de sfeclă.
În prezent, peste 780 de ferme mari şi 1.200 ferme mici sunt implicate in procesul agricol al culturii de sfecla de zahar, acestea furnizand materia prima necesara productiei anuale. Conform evidentelor de la  AJOFM Brasov, aceste ferme sustin un numar de circa 17.000 de angajati care au un loc de munca stabil datorita functionarii fabricii din Bod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL