Lansare regionala a apelului de proiecte din cadrul POR 2014-2020, destinat IMM-urilor care utilizeaza un rezultat al cercetarii-inovarii

Lansare regionala a apelului de proiecte din cadrul POR 2014-2020, destinat IMM-urilor care utilizeaza un rezultat al cercetarii-inovarii

In cursul saptamanii trecute, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, la sediile Camerelor de Comert si Industrie din Tirgu Mures si Brasov, doua sesiuni de informare si lansare regionala a apelului de proiecte pe Prioritatea de Investitii 1.1C Prioritatea de Investitii 1.1, Operatiunea C – Investitii pentru IMM-uri pentru implementarea unui rezultat al cercetarii – inovarii in parteneriat cu EITT (Entitati de Inovare si Transfer Tehnologic), din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 1 – Promovarea transferului tehnologic. Peste 60 de reprezentanti ai firmelor interesate de dezvoltarea mediului de afaceri in urma unor activitati de cercetare si inovare au participat la eveniment.

Apelul dedicat investitiilor derulate de IMM, prin implementarea unui rezultat al cercetarii, a fost lansat in data de 21 decembrie 2017, iar proiectele se pot depune incepand din 25 ianuarie 2018, ora 10.00, pana in 25 iunie 2018, ora 10.00, doar prin aplicatia electronica MySMIS. Pot solicita finantare nerambursabila doar parteneriatele dintre o societate sau societate cooperativa si o entitate de inovare si transfer tehnologic (ITT) constituita in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Alocarea regionala din cadrul FEDR este, pentru cele sase judete din Regiunea Centru, de 7,62 milioane euro, iar valoare maxima a finantarii nerambursabile din cadrul unui proiect nu poate depasi plafonul de minimis – maxim 200.000 euro pe intreprindere unica in 3 ani fiscali consecutivi (adica ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare), echivalent in lei, la cursul de schimb InforEuro valabil la data acordarii ajutorului.
Un proiect nu poate avea o valoare mai mica de 25.000 euro, in conditiile in care rata de cofinantare din partea beneficiarului, pentru respectivul proiect, este de minim 10%. In cadrul sesiunii de informare au fost prezentate in detaliu toate conditiile de finantare aplicabile in cadrul apelului, aspecte generale privind utilizarea aplicatiei MySMIS, precum si regulile de identitate vizuala valabile pentru POR 2014-2020.

De asemenea, au fost prezentati si indicatorii obligatorii pentru acest tip de proiecte, care se refera la maximizarea rentabilitatii financiare a IMM, in urma atragerii de fonduri nerambursabile, prin cresterea volumului de activitate, fapt posibil prin optimizarea calitatii serviciilor/ produselor; cresterea numarului mediu de salariati ca urmare a realizarii proiectului, fata de nivelul inregistrat in ultimul an fiscal incheiat inainte de depunerea cererii de finantare; internationalizarea afacerii, prin valorificarea pe plan international a avantajelor sale specifice.

„Prioritatea de investitii 1.1C din cadrul POR 2014-2020 reprezinta unul dintre instrumentele de sustinere a mediului de afaceri local si regional, care este implicat in activitati de cercetare-dezvoltare. Asta inseamna cresterea competitivitatii regionale, deoarece prin acest apel pot beneficia de resurse nerambursabile acele proiecte care valorifica direct un rezultat al cercetarii in domeniile de specializare inteligenta nationale si/sau regionale. La nivelul Regiunii Centru, Strategia de Specializare Inteligenta cuprinde noua domenii de interes si, printre participantii la reuniunile de informare de la Tirgu Mures si Brasov am constatat ca sunt multi reprezentanti ai firmelor care activeaza in aceste domenii. Industriile creative, sanatatea, turismul si sectorul IT sunt doar cateva dintre prioritatile strategice ale Regiunii Centru, care pot fi valorificate de mediul de afaceri, in parteneriat cu structurile acreditate de transfer tehnologic, in cadrul acestui apel de proiecte”, a declarat, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Ghidul Solicitantului de finantare si alte detalii privind Prioritatea de Investitii 1.1C – Investitii pentru IMM-uri pentru implementarea unui rezultat al cercetarii – inovarii in parteneriat cu ITT, pot fi regasite pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, sectiunea Prezentare Program 2014-2020 / Axa Prioritara 1 – Promovarea transferului tehnologic. Alaturi de acest material sunt si prezentarile sustinute in cadrul evenimentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL