Preţul gazelor va creşte, la iarnă, cu 15% peste cel de iarna trecută

Preţul gazelor va creşte, la iarnă, cu 15% peste cel de iarna trecută

Asociaţia Energia Inteligentă estimează o creştere a preţurilor la gaze naturale în ultimul trimestru al acestui an, atât pe piaţa angro, cât şi pentru clienţii casnici.

„Analizând limitele minime / maxime de preț ale gazelor tranzacționate pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM livrate în anul 2017 și cele care urmează să fie livrate până în decembrie 2018, am estimat o tendință de creșterea prețului gazelor din producția curentă peste trendul anului 2017. Prețul maxim al gazelor tranzacționate în luna iunie 2018, cu livrare în luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decât maximul prețului tranzacționat în lunile de vară cu livrare a gazelor în iarna 2017/2018, ceea ce arată că furnizorii se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor gazelor în lunile de iarnă. Având în vedere obligația instituită de ANRE de înmagazinare a gazelor naturale, creșterea cotațiilor produselor petroliere și implicit a prețului gazelor din import, practica românească de a folosi gazele din import pe post de gaze de echilibrare a balanței de gaze în sezonul rece, va aduce creșteri semnificative de preț în sezonul rece 2018/2019 față de sezonul rece 2017/2018. Se observă o tendință de creștere a ecartului între prețul minim / maxim al gazelor tranzacționate pe BRM, element ce arată cât de departe suntem de o piață normală și mai ales de necesitatea aplicării legii gazelor naturale, modificată în urmă cu 2 ani prin OUG 64„, mai spune Asociaţia.

Experţii au încercat şi o prognoză de preţ pentru piaţa rezidenţială. Tendințele de preț al gazelor naturale, atât pentru gazele din producția internă, cât și pentru gazele din import care vor fi necesare în sezonul rece, dar și folosirea gazelor din depozite, vor duce la creșterea prețului gazelor naturale la populație în sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la BRM.

În baza acelorași tranzacții, derulate pe BRM, se desprinde faptul că creșterea prețurilor gazelor pentru populație,va fi mult mai mare în partea de nord a țării, aici prețul putând să crească cu cca. 13%.

Asociația Energia Inteligentă întocmeşte trimestrial un raport al preţurilor la gaze, pe baza datelor publice existente în România, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor și furnizorilor, și a dezvolta liberalizarea pieței de gaze în România.

Asociaţia Energia Inteligentă este un proiect fondat de Dumitru Chisăliţă, analist al pieţei de gaze şi fost director în Romgaz şi Transgaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL