UE va aloca în 2019 fonduri pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară

UE va aloca în 2019 fonduri pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară

Plenul Parlamentului European a votat, miercuri, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019, care conţine şi alocarea a 28 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară din România şi din celelalte state membre ale UE.

”Plenul Parlamentului European a votat, astăzi (miercuri – n.r.), bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Bugetul cuprinde şi solicitarea deputatului european Siegfried Mureşan (PPE / PNL) de a aloca 28 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) şi gripa aviară”, se arată într-un comunicat de presă al europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Potrivit sursei citate, cele 28 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară din România şi din celelalte state membre ale UE.

Am votat astăzi, în plenul Parlamentului European, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Forma finală a bugetului cuprinde şi 28 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară, fonduri alocate în urma amendamentelor depuse de mine la proiectul iniţial de buget. Având în vedere că 80% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României, aceşti bani vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiţi”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, potrivit comunicatului.

Mureşan apreciază alocarea acestor bani ”o victorie cu atât mai mare cu cât, până la finalul negocierilor, Guvernul României nu trimisese documentaţia necesară pentru ca România să beneficieze de fonduri europene din această linie bugetară pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019”.

”Aşadar, a trebuit să conving mai întâi colegii din Parlamentul European, apoi Consiliul UE şi Comisia Europeană că România are nevoie de aceşti bani fără a exista o cerere oficială din partea autorităţilor de la Bucureşti. Dacă această cerere ar fi fost depusă în timp util, cel mai probabil suma obţinută pentru despăgubirea fermierilor români din Bugetul UE 2019 ar fi fost mult mai mare. Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a votat în luna septembrie inclusiv reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor către o a doua linie bugetară din care vor fi sprijiniţi fermierii afectaţi de pestă. Din fericire, această tăiere a fost eliminată din forma finală de buget”, a conchis eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/ue-va-aloca-in-2019-fonduri-pentru-fermierii-afectati-de-pesta-porcina-africana-si-gripa-aviara-17783392

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL