Creşterea economică globală, în scădere. Care sunt perspectivele de creştere pentru economiile majore ale lumii

0
383

Creşterea economică globală va scădea de la valoarea de 3,6% înregistrată în 2018 la 3,3% în acest an, şi s-ar putea stabiliza la 3,4% în 2020, conform OCDE, care anticipează încetinirea economiilor majore ale lumii.

O încetinire mai accentuată a oricărei economii majore ar putea afecta creşterea la nivel mondial, mai ales dacă efectele se răsfrâng asupra pieţelor financiare. Guvernele ar trebui să îşi coordoneze acţiunile de politică economică pentru a evita o nouă criză”, a declarat Laurence Boone, economistul şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Riscurile abundă, de la pericolul încetinii activităţii în China la intensificarea conflictelor comerciale, a unui Brexit fără acord sau a unei crize a datoriilor, pe măsură ce împrumuturile au crescut în epoca ratelor scăzute ale dobânzilor.

Prognoza de creştere a economiei Germaniei a fost redusă cu mai mult de jumătate, OECD anticipând va creşte cu doar 0,7% anul acesta, faţă de prognoza anterioară de 1,6%.

Italia se va confrunta cu o recesiune mai lungă, organziaţia prognozând că PIB va scădea anul acesta cu 0,2 puncte procentuale, o schimbare drastică faţă de prognoza din noiembrie, care anticipa o creştere de 0,9 puncte procentuale.

Şi creşterea economică a Franţei a fost, de asemenea, redusă, deşi doar la 1,3 puncte procentuale.

Pentru zona euro se anticipează o creştere a PIB de un punct procentual, o scădere majoră faţă de cele 1,8 puncte procentuale prevăzute în luna noiembrie.

Perspectiva Marii Britanii a fost, de asemenea, redusă la aproape jumătate, de la 1,4 puncte procentuale la 0,8 puncte procentuale.

Statele Unite vor încetini într-un ritm mai modest, de la 2,9 puncte procentuale în 2018 la 2,6 puncte procentuale în acest an şi 2,2 puncte procentuale în 2020.

Rata de creştere economică a Chinei se va diminua cu până la 6,2 puncte procentuale anul acesta şi 6 puncte procentuale anul următor. Funcţionarii încearcă să stimuleze economia, dar „eficacitatea unor măsuri este dificil de calculat.”

Tarifele vamale recent introduse duc la creşterea preţurilor şi afectează investiţiile, a avertizat OCDE.

Prognoza pentru Turcia anticipează o scădere a PIB de 1,8% pentru acest an, semnalizând o recesiune mult mai profundă decât la prognoza anterioară, care a anunţat o scădere de 0,4%.

Sursa: medifax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here