Se scumpesc carburanții, sunt așteptate efecte în lanț

0
999

Prețurile carburanților au început să crească rapid, după ce cotațiile internaționale ale barilului de petrol au atins maximul ultimului an. În România, prețurile la pompă s-au majorat, de la începutul anului, atât ca urmare a contextului internațional, cât și a majorării accizei, potrivit Realitatea Plus.  

De la începutul anului, atât prețul benzinei, cât și al motorinei, au depășit 5 lei/litru, după ce timp de aproape un an, pe fondul pandemiei și a crizei de consum, au staționat la nivelul de acum zece ani. 

Scumpirea consemnată de la începutul lui 2021 a ajuns chiar și la 10% față de nivelul de la finalul anului trecut. Chiar de la 1 ianuarie, ca urmare a modificării accizelor, carburanții s-au scumpit cu circa 6 bani pe litru. 

Și scumpirea internațională a barilul de petrol Brent, reprezentativ pentru piața europeană, are un efect direct asupra prețurilor. Luni, 8 martie, prețul barilului a trecut de 70 de dolari, prima dată de la izbucnirea pandemiei cât a fost atins din nou acest prag. Pentru comparație, de la începutul anului petrolul s-a scumpit cu aproape 20 de dolari/baril.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here