Brașovul va fi legat de două orașe importante ale Transilvaniei, prin două șosele care urmează să fie construite în perioada următoare. Guvernul a aprobat, în ședința sa de astăzi, un memorandum cu privire la proiecte prevăzute în Master Planul General de Transport al României.
„Precum le spuneam brașovenilor, în urmă cu un an, una dintre prioritățile Programului de Guvernare este o îmbunătățire certă a infrastructurii de transport. Prin aprobarea memorandumului, Executivul transmite un semnal important atât cetățenilor simpli, cât și investitorilor, care vor avea la dispoziție o rețea de drumuri cu adevărat europeană”, declară Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.
Proiectul de drum Transregio Brașov-Târgu-Mureș va avea o lungime de 161 de kilometri, iar costul investiției este estimat la 102 milioane euro. Drumurile Transregio, cu două sau patru benzi de circulație, facilitează conectivitatea rutieră între regiunile României sau între reședințele de județ. Traseul străbate 77 km de șes și 16 km de relief montan și trece prin Sighișoara.
Guvernul a discutat și pregătirea construirii a unei autostrăzi de la Brașov la Sibiu. Costul estimat al investiției se ridică la 816,44 milioane euro, pentru o lungime de 120 de kilometri a traseului. Proiectul de autostradă este împărțit în cinci sectoare, cel mai scurt fiind de 3,8 kilometri, cel mai lung, de 76,6 kilometri.
„Avem un precedent de bun augur, am putea spune. Proiectul Autostrăzii Brașov-Comarnic a fost discutat tot în Guvern și a făcut obiectul unui alt memorandum. Ca atare, acum avem pe cale de a se alcătui Unitatea de Implementare a Proiectului, care va începe să funcționeze de la începutul anului 2018. Sunt 20 de ani în care lucrurile au stagnat în ceea ce privește construcția infrastructurii de transport. Deja gândim lucrurile accelerat și în perspectivă”, adaugă președintele PSD Brașov.
Momorandumul adoptat în ședința de Guvern este de pregătire a unui portofoliu de proiecte de transport care urmează a fi implementate în viitorul cadru financiar multianual. Proiectele vor avea finanţare asigurată integral de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. În acceași ședință a fost discutată și construirea Autostrăzii Braşov-Paşcani-Iaşi-Ungheni. Aceasta va avea o lungime de 336,5 km şi un cost aproximativ de 3,08 miliarde de euro.