Locuinţele au fost cu 31,5% mai ieftine în trimestrul IV 2017 decât la finalul anului 2007

Locuinţele au fost cu 31,5% mai ieftine în trimestrul IV 2017 decât la finalul anului 2007

Cu toate că au recuperat o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuinţele autohtone au fost, în medie, cu 31,5% mai ieftine în trimestrul IV 2017 decât în urmă cu 10 ani (T4 2007), arată un studiu publicat miercuri de Imobiliare.ro.

Potrivit raportului de piaţă trimestrial publicat de Analize Imobiliare, platforma lansată şi susţinută de Imobiliare.ro, proprietăţile rezidenţiale sunt, per ansamblu, cu 9,1% mai scumpe faţă de anul precedent. „De menţionat este însă că această cifră marchează o tendinţă de încetinire a ritmului scumpirilor pe piaţa rezidenţială locală comparativ cu 2016, când a fost consemnat un avans de 12,4%”, notează autorii analizei.

„Ultimul pătrar din 2017 reflectă, chiar dacă într-o măsură mai redusă faţă de începutul anului, această tendinţă generală de creşte

„Raportat la anul anterior, capitala Transilvaniei (n.n.- Cluj-Napoca) se distinge prin creşterea-record faţă de trimestrul IV 2016, respectiv 18,9%; acest salt poate fi pus pe seama cererii ridicate de locuinţe din partea investitorilor de pe piaţa locală şi, în mod implicit, a numeroaselor achiziţii cu bani gheaţă derulate de aceştia. La polul opus, cel mai mic avans anual al preţurilor apartamentelor, respectiv 7,7%, a fost consemnat în Capitală. În acest caz, precauţia mai accentuată a vânzătorilor bucureşteni poate fi explicată prin faptul că cel mai mare oraş al ţării a fost, în trecut, cel mai afectat atât de scumpirile din perioada de boom, cât şi de ieftinirile din timpul recesiunii”. Analiza Imobiliare.ro mai arată că în celelalte mari centre regionale „preţurile solicitate de către vânzători sunt, comparativ cu ultimul trimestru din 2016, mai mari cu 8,6% (în Iaşi), cu 9,4% (în Timişoara şi Braşov) şi, respectiv, cu 11,3% (în Constanţa)”.

În momentul de faţă, cele mai scumpe locuinţe se găsesc, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, în marile centre regionale deja menţionate: Cluj-Napoca (1.460 de euro pe metru pătrat util), Bucureşti (1.250 de euro pe metru pătrat util), Timişoara (1.120 de euro pe metru pătrat util), Constanţa (1.070 de euro pe metru pătrat util) şi Braşov (1.000 de euro pe metru pătrat util).

Acestora cinci, în care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util, li se adaugă şi Craiova, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziţionată cu 1.050 de euro pe metru pătrat util. Lista oraşelor cu cele mai scumpe apartamente este completată de Iaşi, unde aşteptările vânzătorilor rămân sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat – la 950 de euro pe metru pătrat, mai exact.

Pe de altă parte, clasamentul oraşelor cu cele mai accesibile locuinţe din România a rămas, în esenţă, neschimbat faţă de trimestrul anterior (cu o singură excepţie, în toate aceste reşedinţe de judeţ au fost consemnate scumpiri în ultimul sfert al anului). În fruntea acestuia se află oraşele Reşiţa şi Giurgiu (cu o medie de 460 de euro pe metru pătrat util), apoi Drobeta Turnu-Severin (530 de euro pe metru pătrat util), Alexandria (540 de euro pe metru pătrat util), Târgovişte (570 de euro pe metru pătrat util) şi Călăraşi (580 de euro pe metru pătrat util), mai arată analiza citată.

Pe segmentul apartamentelor, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate în ultimul trimestru din 2017 este format în mod exclusiv din oraşe mai mici, unde şi preţurile sunt mai reduse. Potrivit analizei, pe primul loc se situează Zalăul, cu un plus de 7%, urmat de Sfântu Gheorghe (+6,7%), Târgu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Râmnicu Vâlcea (+6,1%) şi Buzău (+5%). Pe de altă parte, acest tip de locuinţe s-au ieftinit în trei reşedinţe de judeţ, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) şi Giurgiu (-0,3%); creşteri reduse, de sub 1%, au avut loc în Bacău (+0,7%), Alexandria (+0,7%) şi Timişoara (+0,9%)”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL