Greva din industria auto germană, pe punctul de a lua amploare. Ford, VW, Daimler refuză să ridice salariul

Greva din industria auto germană, pe punctul de a lua amploare. Ford, VW, Daimler refuză să ridice salariul

Greva din industria auto germană este pe punctul de a lua amploare, cererile angajaților fiind încă nerezolvate. Federația sindicală IG Metall amenință cu înghețarea activității la VW, dacă patronatul nu acceptă creșterile de salarii.

La Ford, mii de muncitori au părăsit locurile de muncă, iar la celelalte companii auto grevele se vor întoarce în zilele următoare. Greva din industria germană, începută cu acțiuni spontane și continuată, în ultimele două zile, cu diferite mișcări în uzinele contructorilor auto din Germania, tinde să ia forme acute în unele locuri.

Începând cu miercuri noaptea, după eșecul negocierilor din zilele anterioare, peste 10.000 de muncitori de la Ford, uzinele din Koln, au ieșit afară din fabrică, într-un protest spontan. Muncitorii au anunțat că nu vor înceta greva până nu vor fi acceptate cererile sindicatelor. Lupta sindicală s-a mutat și la colegii din Volkswagen Group, presiunile făcute de cei de la IG Metall primind un răspuns nesatisfăcător de la patronat.

Potrivit informațiilor date publicității de cei din federația sindicală, contraoferta de la VW a fost insuficientă, doar 2,2% creștere a salariilor, în locul celei de 6% cerută de angajați. Cei 20.000 de muncitori de la Wlsburg au ieșit timp de două ore din uzină, într-o mișcare de avertisment, fiind pentru prima dată după 14 ani când are loc o astfel de acțiune în uzina VW. În alte 5 uzine ale grupului, mii de muncitori au copiat gestul colegilor, pentru a avertiza conducerea că este vorba despre o acțiune serioasă.

Deocamdată, cei de la VW au spus că nu sunt întârzieri în producție și în livrarea comenzilor. O grevă de avertisment a fost declanșată și la Daimler, iar ceilalți producători se confruntă cu amenințări din partea propriilor sindicate. În total, IG Metall a cerut liderilor sindicali să demareze greve de avertisment de 24 de ore în peste 250 de companii din industrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL