Vladimir Cohn pregătește finalizarea tranzacției prin care vinde Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav către grupul britanic DS Smith

Vladimir Cohn pregătește finalizarea tranzacției prin care vinde Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav către grupul britanic DS Smith

Frupul britanic DS Smith, cu ve­nituri de 4,9 miliarde de euro şi 27.000 de an­gajaţi, furnizor de ambalaje al unor giganţi precum Mondelez sau Nestlé, a anunţat la mijlocul lunii octombrie 2017 că a ajuns la un acord pentru a prelua companiile româneşti EcoPack şi EcoPaper, cu o va­loare de piaţă (enterprise value, care include şi datoriile) de 208 milioane de euro.

EcoPack Ghimbav şi Ecopaper Zărneşti sunt controlate de omul de afaceri Vladimir Cohn, iar finalizarea tranzacţiei se estimează că va avea loc în luna martie. Ecopaper, cu sediul în Zărnești (județul Brașov), este deținut de producătorul de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav, controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn.

Afacerea este pe piață din 1852, când bazele fabricii de hârtie au fost puse de negustorii de la Casele de Comerț din Brașov, printre care si cărturarul George Barițiu. La 1 septembrie 1948 a fost naționalizată și comasată cu o altă fabrică, apărând astfel Fabrica de celuloză și hârtie „Nicolae Bălcescu” Zărnești.

După Revoluție, în 1990, a fost înființată firma Celohart, prin preluarea întregului patrimoniu al Combinatului de Celuloză și Hârtie Zărnești, privatizată în 2001. Un an mai târziu, denumirea firmei a fost schimbată din Celohart în EcoPaper. Astăzi, fabrica este printre marii jucători pe piața de carton ondulat, alături de Ecopack, Ambro Suceava, Vrancart Adjud, VPK Packaging, Rondocarton sau Dunapack. În 2016, afacerile Ecopaper, cu 198 de angajați, au ajuns la 151,5 milioane lei, cu un profit net de 2,2 milioane lei.

Informaţia privind tranzacţia a fost publicată de grupul listat pe bursa din Londra pe site-ul propriu. Capitaliza­rea bursieră a DS Smith este de 5 mi­liarde de euro.

DS Smith anunţă că finanţarea tran­zacţiei, care include şi refinanţarea da­to­riilor celor două companii româ­neşti, va fi asigurată din lichidităţile existente şi îm­prumuturi, iar un pachet de acţiuni DS Smith, în valoare de 35 milioane de euro, îi va fi oferit vânzătorului.

„Continuăm dez­voltarea în Europa de Est. Această achi­ziţie ne va ajuta să consolidăm po­ziţia pe piaţă şi va asigura o platformă de dezvol­tare în regiu­ne“, a spus Miles Robert, directo­rul executiv al grupului DS Smith, în octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL