„Reforma fiscală” – Angajatorii trebuie să indexeze și bonusurile. Altfel, salariații pierd la pensie

„Reforma fiscală” – Angajatorii trebuie să indexeze și bonusurile. Altfel, salariații pierd la pensie

Toate contribuțiile (CAS și CASS) care trebuie achitate pentru bonusurile acordate de patron salariaților sunt acum în sarcina angajaților, cu reținere la sursă, după modificarea Codului Fiscal. Toți angajatorii trebuie să indexeze valoarea brută a acestora pentru a păstra netul oferit, spune Ministerul Finanțelor. Altfel, viramentele la pensie scad.

Abonamentele la sală sau cele de sănătate (peste 400 de euro), asigurările de viaţă, pensiile facultative (în limita a 400 de euro), locuinţele de serviciu, autoturismele sau telefoanele de serviciu folosite în scop personal sunt câteva dintre bonusurile acordate de angajatori pentru care se plătesc contribuţii de Sănătate (10%) şi pensii (25%), pe lângă impozit pe venit (10%). Acestea sunt considerate venituri salariale, potrivit Codului Fiscal.

„Măsura nu e nouă. Abonamentele la sală sunt avantaje impozabile, iar serviciile medicale sub formă de abonament sunt neimpozabile în limita a 400 euro anual. Reţinerile se fac conform noilor reguli – contribuţiile sunt în întregime ale angajatului, cu reţinere la sursă de către angajator, iar impozitul e de 10%”, a explicat, pentru Capital, Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.

„Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă”, aşa defineşte Codul Fiscal bonusurile acordate de către un angajator.

Astfel, sunt asimilate ca venituri salariale şi autovehiculele primite de la angajator şi folosite în scop personal, abonamentele de transport în comun (cu excepţia angajaţilor al cărui job implică deplasări dese), bunurile alimentare (peste 150 de lei)îmbrăcăminte, cherestea, lemne de foc, energie electrică, etc, cadourile şi tichetele cadou înafara celor de sărbători şi toate cele care depăşesc 150 de lei (se achită contribuţii si impozit pentru diferenţă), locuinţele de serviciu. De asemenea, dacă se acordă tichete-cadou cu ocazia altor evenimente decât cele menţionate, dar care intră tot în categoria cheltuielilor sociale, nu vor intra în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, dar se aplică

impozit pe venit la valorile oferite. Codul Fiscal, în schimb lasă la latitudnea angajatorului să definească cât din bunurile imobile şi mobile puse la dispoziţia angajatuui sunt folosite în scop personal şi cât în scop de serviciu. Astfel, pentru diferenţă, care trebuie cuantificată, se va aplica plata contribuţiilor de Sănătate şi Pensii.

Tot Codul Fiscal explică şi enumeră bonusurile pentru care nu se datorează impozit şi contribuţii, respectiv reducerile din magazine, asigurările profesionale, ajutoarele de înmormântare, cadourile de maximum 150 de lei oferite de sărbători, alocaţiile de hrană pentru sportivi şi militari, marinari, aparatura tehnică folosită exclusiv pentru şi la serviciu, echipamentele de protecţie, veniturile din străinătate plătite de un angajator nerezident.

  1. Sa va ia dracu de hoti nenorociti , ce pensie mai apucam noi ? In ritmul asta ne bagati pe toti in mormant . Poate vreti bani pentru pensile voastre speciale ministri muisti si hoti nenorociti . Un glont-n cap o sa primititi nenorocitilor

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL