Vizite de documentare la obiective industriale din Braşov, pentru dezvoltarea inteligentă a industriilor performante

Vizite de documentare la obiective industriale din Braşov, pentru dezvoltarea inteligentă a industriilor performante

În cea de-a treia zi a târgurilor internaționale ”Aerospace & Automotive Meetings Romania”, organizate la ROMEXPO București de Advanced Business Events, ADR Centru a pregătit, pentru prima dată în cadrul unui astfel de eveniment derulat în România, vizite de documentare și informare a participanților la târg, în Regiunea Centru, la companii din județele Alba, Brașov și Sibiu care activează în cele două domenii.

Vizitele au avut loc la firmele Star Assembly din Sebeș-Alba, la Airbus Helicopters Romania, din Ghimbav-Brașov, precum și la Compa SA, din Sibiu. În total, peste 60 de participanți, oameni de afaceri străini, reprezentanți ai administrației publice locale și reprezentanți ai companiilor gazdă au participat la aceste vizite, organizate pentru a sublinia oportunitățile de dezvoltare inteligentă în Regiunea Centru.

Regiunea Centru a fost singura regiune din România care s-a prezentat distinct în cadrul Conferinței de deschidere a evenimentelor de la București. ADR Centru, prin reprezentanții săi, a insistat asupra industriilor Aeronautice și Automotive regionale, inclusiv din perspectiva specializării inteligente, precum și în prezentarea avantajelor Regiunii Centru ca destinație de investiții. Evenimentele derulate ulterior, timp de două zile, au avut ca obiectiv oferirea de oportunități de networking pentru operatorii industriali, facilitarea dezvoltării lanțurilor de furnizori, deschiderea de noi posibilități de colaborare între operatorii economici naționali și companiile globale, precum și atragerea de investiții în România. În acest context, în cursul zilei de ieri, ADR Centru a prezentat reprezentanților celor peste 140 de companii participante oportunitățile regionale sectoriale.

Concentrându-se pe elementele care îi conferă unei regiuni cel mai mare potenţial competitiv, specializarea inteligentă contribuie la poziţionarea mai bună a Regiunii Centru pe pieţe specifice la nivel global. Pentru a atrage investiţii private este important să fie creată o marcă a expertizei regiunii, într-un sector de cunoaştere specific. Industriile din domeniul auto și aero-spațial pot să ofere sprijin concret şi integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializări. Acest concept este extrem de important în contextul în care un procent important al finanțărilor europene în actuala perioadă și, cel mai probabil, în viitoarea perioadă de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivității locale și regionale. În cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 1 finanțează proiectele de specializare inteligentă, pe baza Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare și Inovare Regională pentru Specializare Inteligentă. Pentru a asigura transferul tehnologic dinspre partenerii economici externi, ADR Centru a organizat aceste vizite de documentare în Regiunea Centru, în domeniile industriale în care economia locală excelează.

Prezența semnificativă a companiilor regionale la evenimentele ”Aerospace & Automotive Meetings Romania” a făcut ca Regiunea Centru să devină unul din punctele de interes ale ediției din acest an. Acest aspect este cu atât mai semnificativ, cu cât Industria Automotive și Industria Aeronautică sunt cuprinse ca domenii de excelență în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, a cărei implementare depinde, în mare măsură, de capacitatea de implicare a operatorilor economici.

Joi, 15 februarie, 16 reprezentanți ai firmelor din domeniul aerospațial au vizitat Airbus Helicopters Romania, din Ghimbav-Brașov, eveniment la care au participat și reprezentanți ai administrației publice locale, din cadrul Consiliului Județean Brașov, din partea Camerei de Comerț și Industrie brașovene și de la Primăria Ghimbav. În paralel, la Sebeș, s-au reunit 27 de reprezentanți ai firmelor participante la ”Automotive Meetings Romania – Manufacturing & Aftermarket”, care au avut o întrevedere de lucru cu conducerea ADR Centru și a Consiliului Județean Alba, alături de Primăria Sebeș. Ulterior, delegația de investitori s-a împărțit în grupuri de interes, care au vizitat, pe de o parte, firma Compa Sibiu, participantă la târgul ”Automotive Meetings” de la București și, pe de altă parte, compania Star Assembly Sebeș, al cărei manager general, Falk Pruscha, a întâmpinat oaspeții și a prezentat această investiție de renume din Regiunea Centru și din România.

”A fost prezentată actuala situație a conectivității regiunii cu estul și vestul Europei, precum și modul cum aceasta va evolua după finalizarea investițiilor în derulare pe diferite programe, în special după realizarea de autostrăzi, a șoselelor interegionale și a căilor ferate de mare viteză. Din acest punct de vedere, după anul 2020, Regiunea Centru va fi printre puținele din România care va avea o conexiune foarte bună la nivel european, prin mai multe sisteme de transport. În acest context, am prezentat participanților la vizitele de documentare în Regiunea noastră posibilitățile de susținere a intereselor regionale și prioritizarea finanțărilor pentru investiții de mare anvergură. Ne referim la crearea unor centre de transfer intermodal în Regiunea Centru, la Coșlariu-Alba, la Feldioara-Brașov și la Târgu Mureș, dar și la realizarea unui nou aeroport la Brașov, precum și pentru continuarea investițiilor la aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș. În contextul creșterii competitivității regionale, interlocutorii au considerat importantă această vizită în Regiunea Centru și astfel am valorificat colaborarea noastră cu firma franceză care a organizat la București un eveniment de business de înaltă ținută. La nivelul Regiunii Centru, domeniile din industriile de aeronautică și automotive fac parte din Strategia de Specializare Inteligentă regională, ca și componente referitoare la industriile cu cel mai mare avânt din ultima perioadă. Firmele de la noi excelează chiar la nivel european în aceste domenii, iar în regiune s-au stabilit în ultimii ani mulți investitori străini care au dezvoltat afaceri relevante pentru aceste industrii. De altfel, în România, sectorul auto are o contribuție foarte importantă la echilibrarea schimburilor comerciale cu statele europene, balanța exporturilor înregistrând an de an valori semnificative la nivel național. Strategia noastră răspunde nevoii de a fundamenta mai bine investiţiile în cercetare, dezvoltare şi inovare realizate prin politica de coeziune a UE. Obiectivul nostru este de a utiliza orice pârghii pentru ca industria regională și fondurile structurale alocate prin programul REGIO 2014-2020 să fie complementare în procesul de dezvoltare regională”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL