Jianu (CNIPMMR): Această pseudo-revoluţie fiscală a însemnat creşterea costurilor pentru antreprenor

Jianu (CNIPMMR): Această pseudo-revoluţie fiscală a însemnat creşterea costurilor pentru antreprenor

Pseudo-revoluţia fiscală a însemnat creşterea costurilor pentru antreprenori, toate salariile fiind afectate de măsurile fiscale, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

„Această pseudo-revoluţie fiscală a însemnat creşterea costurilor pentru antreprenori. Toate salariile au fost afectate prin aceste mişcări fiscale pentru că, prin creşterea salariului minim şi prin obligativitatea de a renegocia contractele colective de muncă, practic, aproape toate salariile au fost crescute. Prin trecerea contribuţiilor mai puţin, pentru că aceasta a fost o măsură neutră, dar prin plata contribuţiilor la nivelul salariului minim aceasta a însemnat o creştere a costurilor pentru întreprinzători”, a spus Florin Jianu.

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 7 – 16 februarie 2018 un sondaj sub forma unui chestionar aplicat pe site-ul www.cnipmmr.ro, pe portalul www.immromania.ro şi la nivelul membrilor CNIPMMR privind efecte creşterii salariului minim la 1.900 de lei, trecerii contribuţiilor la salariat şi creşterii contribuţiilor pentru salariaţii cu timp parţial. Respondenţii, în număr de 1.752, au fost în proporţie de 71,4% microîntreprinderi, 13,4% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii şi 3,3% ONG-uri şi alte forme juridice.

Potrivit sondajului, punerea în aplicare a creşterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (creştere de 31,03%) a creat dificultăţi pentru 79,4% dintre repondenţi.

De asemenea, 81,4% dintre respondenţi au afirmat că majorarea salariului minim pe economie a avut efecte de creştere a cheltuielilor de personal şi pentru alte categorii de salariaţi din întreprinderea lor decât cei angajaţi la salariul minim.

Întrebaţi dacă majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi, 49,9% dintre participanţii la sondaj au răspuns pozitiv.

În ceea ce priveşte dificultăţile întâmpinate de respondenţi în stabilirea/negocierea/aplicarea trecerii contribuţiilor la salariat, 58,6% au răspuns că au întâmpinat dificultăţi în procesul de trecere a contribuţiilor.

În plus, 68,7% dintre respondenţi au menţionat că, de la 1 ianuarie 2018, s-au confruntat cu situaţia de a avea salariaţi cu timp parţial de muncă (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decât cuantumul contribuţiilor sociale aferente întregului salariu de bază minim brut pe ţară (665 lei).

Florin Jianu a spus că într-un top al efectelor negative cauzate de modificarea cadrului legislativ pe primele două locuri se află creşterea fiscalităţii şi creşterea birocraţiei.

„Nu competitivitatea este problema sau dificultatea principală a întreprinzătorilor. Este pe ultimul loc. De departe, cea mai nepopulară măsură este această măsură a creşterii contribuţiilor pentru salariile part-time”, a afirmat Florin Jianu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL