Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici rămân aceleaşi, de la 1 aprilie 2018, cu excepţia clienţilor Engie, care vor suporta o creştere de 1,2 bani/ kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în şedinţa de joi.
„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de joi, 29 martie 2018, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici. În conformitate cu metodologiile de tarifare, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale înregistrează următoarea evoluţie: pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinători de licenţă de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi rămân aceleaşi. Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creştere de 1,2 bani/ kWh, de la 11,8 la 13 bani /kWh”, se arată într-un comunicat al ANRE.
În cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA, preţurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici nu se modifică.
ANRE reaminteşte că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurenţial.
„Pentru a veni în sprijinul clienţilor finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispoziţie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor în domeniul gazelor naturale denumită ‘Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale’, instrument independent şi necomercial al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip”, se mai spune în comunicat.