Ce firme de asigurare plătesc la timp și cine nu plătește daunele pe RCA

Ce firme de asigurare plătesc la timp și cine nu plătește daunele pe RCA

Șoferii păgubiți în accidente rutiere din România așteaptă, în medie, peste 50 de zile din momentul depunerii dosarului de daună până când firma de asigurare achită despăgubirea.

Aceasta deși termenul maxim legal ar fi de 40 de zile, adică maximum 30 de zile pentru analiza și soluționarea dosarului și încă maximum 10 zile pentru plata efectivă. Media este „stricată” de câteva firme cu întârzieri importante.

Omniasig, Generali, Allianz-Țiriac, Groupama şi Uniqa ar fi cele mai bune plătitoare de pe piaţa asigurărilor auto din România, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ele sunt firmele care au cele mai multe dosare de daună plătite în termenul legal (10 zile) şi care închid dosarele de daună respectând legea (maximum 30 de zile de la depunere).

Totuşi, dintre acestea, active cu adevărat pe piaţa RCA sunt Allianz Țiriac, Omniasig şi, mai puţin, Groupama, pentru ele fiind relevante datele ASF.

Concret, Omniasig plăteşte în termenul legal în peste 99% din cazuri, Allianz Țiriac în aproape 97% din cazuri, iar Groupama în 93% din cazuri. Calculele sunt raportate la dosarele de daună înregistrate şi plătite în 2017,

Clasamentul se menţine şi în ceea ce priveşte durata de analiză a dosarelor. Totuşi, pe medie, firmele de asigurare nu reuşesc nici să plătească la timp (este nevoie de 11,46 zile în loc de 10 zile de la soluţionarea dosarului) şi nici să analizeze dosarele de daună în timpul legal (39 de zile în 2017, faţă de 30 de zile cât permite legea).

Cifrele, sunt „stricate” de „campionii RCA”, firmele care adună cele mai multe poliţe şi, implicit, cele mai multe daune pe acest segment. Având în vedere diferenţa de volume faţă de competitori, întârzierile pot fi explicabile.

Doar în sub 58% din cazuri, Asirom şi City Insurance reuşesc să plătească la timp, în timp ce Euroins are o medie de aproximativ 75%.  Cea mai lungă perioadă de soluţionare a unui dosar a fost la Asirom VIG, cu 129 de zile.

Pe companii date în funcţie de petiţiile primite la ASF arată că pe primul loc este Euroins, urmat de City Insurance şi Asirom, acestea fiind şi singurele trei firme care au peste 1.000  de reclamaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL