Oportunități de finanțări nerambursabile pentru orașele mici

Oportunități de finanțări nerambursabile pentru orașele mici

Peste 50 de reprezentanti ai primariilor de orase mici si mijlocii din Regiunea Centru au participat la Alba Iulia, la evenimentul de lansare a Axei prioritare 13.1 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Publicat in urma cu o saptamana, ghidul specific al axei ofera primariilor circa 30 de zile pentru a-si pregati proiectele de depunere. Depunerea si solicitarea de finantare prin ADR Centru incepe cu data de 30 aprilie si este posibila pana in 30 august 2018, principiul acordarii fondurilor fiind ”primul venit, primul servit”.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a publicat, in data de 28.03.2018, versiunea finala a Ghidului specific pentru Obiectivul Specific 13.1 „Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania”, din cadrul Axei Prioritare 13 a POR 2014-2020. Cererile de finantare se pot depune, prin intermediul aplicatiei electronice MySMIS, de orasele sau municipiile ce au sub 100.000 de locuitori (cu exceptia municipiilor resedinta de judet), dar si parteneriate dintre aceste, sau cu institutii publice ori cu ONG-uri acreditate ca furnizori de servicii sociale.

Primariile din cele sase judete ale Regiunii Centru, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, au la dispozitie un buget de 20,90 milioane euro, un proiect putand avea o valoare totala eligibila de minimum 100.000 euro si de maximum 5 milioane euro. Solicitantul de fonduri (primaria) trebuie sa contribuie la proiect cu minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile solicitate ca finantare. Din bugetul alocat acestei axe sunt finantate activitati integrate si complementare, din cadrul categoriilor A „Imbunatatirea serviciilor sociale, educationale, culturale si recreative” (valoarea lor trebuie sa fie de minimum 50% din valoarea eligibila a cheltuielilor privind investitia de baza a proiectului) si B „Imbunatatirea spatiilor publice urbane” (valoare de maximum 50% din valoarea eligibila a cheltuielilor privind investitia de baza a proiectului). Toate activitatile eligibile pot fi realizate si pe teritoriul satelor apartinatoare ale oraselor/ municipiilor.

”Aceasta Axa 13  a fost conceputa si integrata in Programul Operational Regional 2014-2020, doar anul trecut, programul avand initial 12 axe. Axa a fost stabilita ca urmare a nevoii masive de fonduri pentru orasele mici, care au, la fel ca si orasele mari sau municipiile resedinte de judet, infrastructura rutiera, parcuri, spatii verzi, centre sociale sau educationale degradate, dar care, spre deosebire de celelalte municipalitati, nu au linii de finantare europene dedicate. Prin POR 2014-2020 s-a alocat, pana la lansarea acestei axe, buget pentru modernizarea infrastructurii rutiere a drumurilor judetene, sau pentru dezvoltarea urbana a municipiilor resedinta de judet. Acum, prin bugetul alocat axei 13, se vor finanta proiectele oraselor mai mici care au ca scop dezvoltarea spatiului urban si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor din orase, si nu numai” , a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul acestui apel fiecare cerere de finantare trebuie sa se contina obligatoriu doua tipuri de activitati eligibile, integrate si complementare, din cadrul categoriilor A si B.  In cadrul categoriei A sunt incluse activitati eligibile privind construirea/ extinderea/ finalizarea/  modernizarea/ reabilitarea/ dotarea cladirilor in care se desfasoara sau se vor desfasura activitati sociale, educationale,  culturale si recreative (centre sociale de zi, cantine sociale, locuinte sociale, cladiri cu functii culturale si/ sau recreative, infrastructura educationala – crese, gradinite, infrastructura pentru invatamantul general obligatoriu).

In cadrul categoriei B sunt sprijinite activitati eligibile privind construirea/ extinderea/ modernizarea/ reabilitarea infrastructurii publice urbane (drumuri publice  din limitele administrative ale UAT oras/ municipiu, indiferent de categoria functionala, zone pietonale, parcuri, scuaruri, gradini publice, alte zone cu spatii verzi, facilitati sportive si recreationale de mici dimensiuni, pergole, alei, monumente de for public, sisteme de supraveghere video, retele aferente serviciilor de utilitati publice, parcari de mici dimensiuni care deservesc investitiile realizate prin proiect, sisteme wi-fi, etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL