Consiliul Concurenței spune că firmele de asigurări s-au înțeles să crească prețul la RCA

Consiliul Concurenței spune că firmele de asigurări s-au înțeles să crească prețul la RCA

Consiliul Concurenței va finaliza, în a doua parte a acestui an, o investigație care vizează schimburi de informații între companiile de asigurări care vând RCA, prin intermediul unei publicații, a declarat, pentru Capital, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Surse din piață arată că demersul Consiliului „se va lăsa cu amenzi măricele”.

Investigaţia vizează mai multe firme membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dar şi publicaţia XPrimm, specializată în asigurări.

În esenţă, spun sursele Capital,  este vorba despre o posibilă acţiune concertată a asigurătorilor, membrii UNSAR, care vând RCA, în sensul practicării unor tarife ridicate.

Dintre companiile care au avut sau au licenţă pentru RCA doar City Insurance nu este membră UNSAR.

Cu ajutorul datelor colectate de XPrimm la nivelul fiecărei companii din piaţă, asigurătorii ar fi acţionat în aşa fel încât să menţină tarife mari pentru asigurarea RCA.

În plus, arată sursele citate, într-o a doua fază a investigaţiei  a fost analizată şi măsura în care firmele  au încercat să evite să ia în asigurare anumite categorii de vehicule(cele comerciale), în ciuda faptului că legea le interzice  să refuze clienţii de RCA.

Menţionăm că, în perioada 2015-2016, imediat după ce Astra Asigurări (pe atunci lider al pieţei) şi-a pierdut licenţa, tarifele RCA au crescut la toate firmele de asigurare rămase în piaţă. În cazul transportatorilor, costul asigurării a crescut şi cu 200%.

După ce şi Carpatica Asig  şi-a pierdut licenţa, în vara lui 2016, a urmat o nouă rundă de scumpiri, fapt care a determinat plafonarea prin lege a tarifelor RCA.

Întrebat de Capital, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a confirmat doar că investigaţia va fi finalizată în curând şi că este vorba despre firme care vând RCA.

„Este vorba de o investigaţie deschisă acum doi ani. Suspectăm că prin intermediul asociaţiei UNSAR şi a publicaţiei Media Xprimm avea loc un schimb de informaţii între  companii. Este o investigaţie care se va termina în a doua jumătate a anului şi care se centrează pe companiile care au produse RCA. Dacă se constată încălcarea legii, companiile vor fi amendate între 0,5 şi 10% din cifra de afaceri. În momentul în care vorbim de o înţelegere sau o coordonare a comportamentului între companii concurente amenda este cu atât mai mare”, a  declarat Chiriţoiu, pentru Capital.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL