Parlamentul a adoptat cea mai importantă lege din ultimii ani. Se naște Fondul Suveran, cu 9 miliarde de lei alocați și 33 de mari companii în componență

Parlamentul a adoptat cea mai importantă lege din ultimii ani. Se naște Fondul Suveran, cu 9 miliarde de lei alocați și 33 de mari companii în componență

Fondul Suveran de Investiții al României va lua ființă în cel cel mai scurt timp, după ce Parlamentul a adoptat legea care constituie actul său de naștere. Cu respectarea impunerilor europene, potrivit cărora Fondul nu va beneficia de garanții de stat, 33 de mari companii vor ajunge în administrarea structurii-gigant care va putea inclusiv să vândă pachete majoritare de acțiuni.

Cele mai importante companii deţinute încă de statul român vor fi parte din Fondul Suveran de Investiţii (FSDI). Acest fapt a dat naştere mai multor suspiciuni, inclusiv unor acuzaţii directe venite de la fostul premier Victor Ponta, care a afirmat, pe Facebook, faptul că actuala conducere a ţării are înţelegeri privind înstrăinărarea acdtivelor statului. Ulterior, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor a negat orice astfel de intenţii.

Deputaţii USR au susţinut, la rândul lor, că Fondul nu are un scop economic, ci unul politic, Guvernul urmărind să obţină lichidităţi şi să finanţeze deficitul bugetar, fără însă ca ele să fie contabilizate ca datorii bugetare. Potrivit USR, românii vor trebui să spună adio companiilor de stat incluse în Fond.

Reprezentanţii PNL au declarant chiar că reprezentanţii majorităţii de guvernământ sunt pasibili de plângere penală pentru subminarea economeii naţionale.

FSDI este  înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte condiţiile din metodologia UE, astfel încât să fie clasificat ca o companie în afara sectorului administraţiei publice de către Eurostat, respectiv să nu aibă impact pe deficit şi datorie publică.

Pentru a fi evitată clasificarea FSDI în sectorul administraţiei publice, companiile de stat incluse în Fond trebuie să nu înregistreze pierderi şi să nu fie deja clasificate în sectorul administraţiei publice.

Scopul înfiinţării FSDI este acela de agestiona cele mai importante active ale statului, inclusiv prin vânzarea sau listarea lor la Bursă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL