Gândire de bugetar PSD-ist: Angajatorii trebuie să renunţe la bonusuri

Gândire de bugetar PSD-ist: Angajatorii trebuie să renunţe la bonusuri

Legea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va fi promulgată, iar angajatorii ar trebui să renunţe la bonusurile temporare, spune Ionuţ Mişa, preşedinte Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Cred că angajatorii trebuie să renunţe la bonusuri şi să treacă la creşterea salariului brut, pentru că nu se va schimba nimic. Rezultatele sunt deja foarte bune, încasările din contribuţii au crescut cu 33%. E un element benefic pentru buget, cu avantaje şi la angajator, şi la angajat. Eu nu cred că se mai schimbă ceva, sunt absolut convins că legea va fi promulgată”, a spus Ionuţ Mişa, speaker în cadrul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie”.

Însă, Mișa nu vede decât interesul Guvernului de e peteci sacul tot mai găurit al bugetului de stat, în disperarea de a mai aduce resurse. Acest personaj nu înțelege cum este afectat, de fapt, mediul de afaceri.

recerea contribuţiilor sociale de angajator la angajat propusă prin revoluţia fiscală a guvernului PSD care implică majorarea salariului brut al angajatului pentru a se păstra salariul net continuă să aducă dureri de cap companiilor.

Nu măsura în sine este problema, pentru că rămâne aproape acelaşi cost pentru companie, ci faptul că firmele nu cred că măsura este sustenabilă şi le este frică că anul viitor când se aşteaptă un derapaj fiscal major şi schimbarea condiţiilor macro, guvernul va fi nevoit să introducă alte măsuri fiscale de corecţie, cum ar fi majorări de taxe şi impozite.

Conform legislaţiei muncii, odată ce un salariu brut este majorat, scăderea lui ulterioară, dacă intervine ceva, este mai greu de realizat dacă angajatul nu este de acord.

Scăderea salariului brut se poate face temporar, pe o perioadă limitată, sau prin reducerea programului de lucru, dar trebuie să existe şi acordul angajaţilor, şi cel al angajatorilor.

Este greu de explicat unui angajat de ce ar trebui să scadă salariul brut, dacă piaţa se schimbă şi nicio companie nu vrea să se confrunte cu o revoltă a angajaţilor, mai ales dacă firma nu are probleme financiare.

În aceste condiţii, multe companii din România preferă varianta ca să nu majoreze salariul brut după trecerea contribuţiilor şi în schimb să acorde bonusuri care să acopere diferenţa astfel încât salariul net să rămână la acelaşi nivel.

Pentru un bonus se plătesc aceleaşi taxe sociale şi impozit, contribuţia la pensie rămânând aceeaşi, având acelaşi regim ca un salariu, dar compania nu este obligată să majoreze salariul brut.

De altfel, multe companii s-au grăbit să anunţe să veniturile nete ale angajaţilor lor nu vor fi afectate de trecerea contribuţiilor, dar au evitat să spună dacă majorează şi salariile brute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL