Cum alegi care este cel mai avantajos credit în lei, raportându-te la dobânda fixă sau dobânda variabilă

Cum alegi care este cel mai avantajos credit în lei, raportându-te la dobânda fixă sau dobânda variabilă

Pe fondul creșterii accelerate a ROBOR, indicatorul care intră în calculul dobânzilor variabile ale creditelor în lei, ies în evidență și atuurile creditelor cu dobândă fixă, aflate în portofoliul multor bănci locale.

 Deși au dobânzi ceva mai mari decât creditele al căror cost oscilează în funcție de ROBOR, împrumuturile cu dobândă fixă s-ar putea să reprezinte în curând un avantaj pentru cei care le contractează, dacă ROBOR continuă să crească.

Iată, enumerate, câteva dintre beneficiile dar și posibilele dezavantaje ale contractării unui împrumut cu dobândă fixă.

Avantajul unei rate fixe și cel al unei rate variabile

Creditele cu dobândă fixă au avantajul de a nu avea rate oscilante, deoarece costurile pe care le înglobează sunt fixe, așadar debitorul va ști de la început cât are de achitat. Este unul din atuurile pentru care acest tip de credit poate fi contractat de o persoană care dorește să aibă o gestiune fermă a veniturilor.

Pe de altă parte, în cazul creditelor cu dobândă variabilă, avantajul este că atunci când Robor scade scade și rata creditului. Cel mai bine este ca atunci când contractați creditul să analizați două aspecte: care este diferența de dobândă dintre cele două credite, care este dobânzii variabile din ultimul timp, și ce risc există ca dobânda variabilă să crească peste nivelul celei fixe. Rămâne doar ca viitorul să vă confirme că ați făcut alegerea corectă.

Alegeți creditul de nevoi personale potrivit, în funcție de evoluția dobânzilor

Potrivit portalului Conso.ro, diferența dintre dobânda anuală efectivă a celui mai ieftin credit de nevoi personale cu dobândă variabilă și acelui mai ieftin împrumut cu dobândă fixă este în prezent de sub 2 puncte procentuale. Diferența dintre ratele lunare ale celor două credite este de circa 10 lei.

Tot mai mulți analiști financiari sunt de părere că ROBOR va mai crește cu cel puțin 1,5 puncte procentuale în circa un an, valoarea din prezent fiind de 1,8% pe an, pentru indicatorul la trei luni. Cum creditele de nevoi personale sunt acordate pe maximum cinci ani, există posibilitatea ca încă de la începutul perioadei de creditare împrumuturile cu dobândă fixă contractate în această perioadă să devină mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă. În schimb, există și posibilitatea, este drept, mai puțin luată în calcul de specialiști, de a asista la o plafonare a ROBOR-ului.

În acest caz,  creditele cu dobândă variabilă vor rămâne mai avantajoase decât cele cu dobândă fixă. Aceste costuri trebuie puse în balans de fiecare debitor care ia decizia de a contracta un împrumut.

Creditele ipotecare cu dobândă fixă ar putea fi mai avantajoase

Când vine vorba de contractarea unui credit ipotecar, de până la 30 de ani, opțiunea asupra dobânzii este cu atât mai importantă, deoarece în acest caz vorbim de regulă de rate mai mari. Totodată, o creștere a ratei poate afecta debitorul o perioadă mai îndelungată de timp, deoarece aceste împrumuturi se acordă pe 20-30 de ani.

Pe piață există oferte de credite ipotecare cu dobânda fixă în primii cinci ani, costul fiind destul de scăzut și apropiat de cel al creditelor cu dobândă variabilă. Acestea pot fi o opțiune, pentru cei care doresc să nu aibă surprize în privința ratei, cel puțin o perioadă de timp. Ulterior, după perioada de cinci ani, dobânda creditului devine variabilă. Dacă între timp condițiile de piață s-au schimbat și această dobândă se dovedește a fi peste media pieței, se poate apela la o refinanțare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL