Tensiunile din SIF Transilvania, mutate la nivelul ASF. Mircea Ursache face jocurile lui Mihai Fercală

Tensiunile din SIF Transilvania, mutate la nivelul ASF. Mircea Ursache face jocurile lui Mihai Fercală

La aproape 3 luni de la votul din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru completarea Consiliului de Supraveghere de la SIF Transilvania, boardul rămâne cu un membru mai puțin. Marius Moldovan, cel care a primit votul acționarilor, încă nu a obținut și avizul ASF, iar alegerea sa este contestată în instanță.

Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania (SIF3) este, în continuare, descompletat, deși au trecut aproape 3 luni de la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor în care a fost votat și cel de-al 7-lea membru al boardului, în persoana lui Marius Moldovan, cel care deține în prezent și poziția de președinte al Depozitarului Central.

Moldovan nu numai că nu a primit încă avizul necesar din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dar nici măcar nu a fost chemat la interviul care precede decizia supraveghetorului pieței. Termenul este mai extins chiar decât cel al avizărilor din urmă cu un an a reprezentanților în Consiliile de Administrație ale SIF-urilor. Atunci erau, însă, de avizat 35 de persoane, pe când acum un singur candidat ales de acționari nici măcar nu a parcurs primul pas al autorizării la ASF. scrie profit.ro.

În momentul de față, în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania, cu numai 6 membri, raportul este 3 la 3 între susținătorii și adversarii șefului directoratului Mihai Fercală, iar deciziile finale sunt adoptate în acest caz prin balanța înclinată de președintele board-ului, Ștefan Szabo, favorabil taberei lui Fercală. Moldovan nu este neapărat în opoziție față de șeful de peste un sfert de veac al SIF-ului, iar, într-o etapă grea pentru director, în care nu primea avizul de la ASF, acesta, împreună cu Iulian Stan, în calitate de membri ai directoratului, au susținut demersurile în instanță și pe lângă autoritatea de supraveghere ale lui Fercală.

Pe de altă parte, nici nu există o garanție asupra felului în care Moldovan ar urma să încline balanța votului în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania în decizii majore pentru societate. Dat afară din directorat, Moldovan a fost readus la SIF Transilvania în Consiliul de Supraveghere de votul acționarilor De altfel, în urma unor neînțelegeri apărute pe parcursul activității, Moldovan a fost îndepărtat din conducerea SIF Transilvania, în mod ironic la doar câteva zile după ce obținuse o diplomă MBA la Universitatea din Viena.

Întârzierea de la ASF nu reprezintă singurul obstacol pentru Moldovan pentru intrarea în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania. Un demers a fost inițiat în justiție, în vederea contestării deciziei acționarilor. Ironic, dacă vicepreședintele ASF pentru sectorul pieței de capital este Mircea Ursache, pe inițiatorul litigiului îl cheamă tot Ursache. De profesie medic ortoped, Andrei Tudor Ursache a depus la Tribunalul Brașov o solicitare de emitere a unei ordonanțe președințiale în vederea împiedicării deciziei din AGA de alegere a lui Moldovan.

Argumentația este faptul că SIF Moldova (SIF2) și Grupul Banca Transilvania (TLV) acționează concertat și că, fără votul celor 2 entități, alegerea la limită a lui Moldovan nu ar fi fost posibilă. Decizia de concertare este dată în baza legii de către ASF, însă niciodată aceste 2 grupuri financiare, cu dețineri încrucișate și chiar cu prezențe încrucișate în Consiliile de Administrație, nu au primit din partea ASF decizii de concertare, în solicitări prealabile făcute atât de SIF Transilvania, cât și de SIF Oltenia. Litigiul a fost inițiat pe data de 15 mai, la mai puțin de 3 săptămâni de la votul în AGA, iar în prezent cauza este suspendată pe rolul Tribunalului Brașov.

De reținut este faptul că procesul nu este de natură să întârzie cu nimic avizarea ASF, întrucât decizia Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Transilvania a fost publicată în Monitorul Oficial, devenind executorie. SIF Transilvania, societate cu importante dețineri în special pe segmentul industriei hoteliere, este emitentul cu cel mai mic activ net dintre cele 6 fonduri închise de investiții care se află în componența indicelui financiar BET-FI de la BVB, marginal peste 1 miliard de lei, în coborâre cu 2,05% față de cel de 1,03 miliarde lei de la T1 2018.

De asemenea, SIF Transilvania este una dintre societățile cele mai penalizate de piață, tranzacționându-se cu un discount de piață de 54,35%, raport între prețul de pe bursă de 0,2110 lei/acțiune și ultima valoare unitară a activului net, de 0,4622 lei/acțiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL