Schimbare istorică pe piața bancară! Banca Comercială a României nu mai este lider absolut. Aceasta a fost detronată de o companie care, în urmă cu zece ani, nici nu visa să ajungă aici.
În prima jumătate a anului, Banca Transilvania şi-a depăşit şi cel mai puternic rival, BCR, devenind astfel cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai profitabil.
La final de iunie, BT controla active în valoare de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor, grupul BCR.
Privind retrospectiv, în urmă cu zece ani Banca Transilvania aproape că nu conta şi nu reprezenta nicidecum o ameninţare pentru BCR, care avea active de aproape patru ori mai mari şi care părea de neclintit. Nici pentru BRD SocGen, al doilea jucător la acea vreme, Banca Transilvania nu era un rival de temut, având în vedere că dimensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj, scrie zf.ro.
Abia în ultimii ani Banca Transilvania a devenit un competitor serios pentru BRD, iar în 2016 banca de la Cluj a reuşit să îi ia băncii cu capital francez locul în clasamentul după active.
Accederea grupului BT pe primul loc în piaţa bancară locală după prima jumătate a acestui an a fost în primul rând rezultatul achiziţiei Bancpost, instituţie de credit ale cărei rezultate financiare sunt încluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018. Grupul Eurobank, acţionarul Bancpost, cea mai mare bancă grecească din piaţa locală cu active de circa 11 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 2,6% la finalul anului trecut, a semnat în noiembrie 2017 un acord de preluare cu Banca Transilvania.
Tranzacţia a primit la toate aprobările necesare la mijlocul lunii martie 2018, iar Banca Transilvania este în prezent în proces de integrare a operaţiunilor Bancpost. Acesta este estimat să se finalizeze în primul trimestru din 2019. Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului BT sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum preluat de la Eurobank (ERB Leasing IFN S.A., ERB Retail Services IFN S.A.), precum şi cele ale Victoriabank (banca din Republica Moldova deţinută de BT), ale BT Leasing, BT Direct IFN, BT Microfinanţare IFN şi BT Asset Management.
Conform sursei citate, la ora actuală, BT nu este doar cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai profitabil. Grupul BT a tras linie după primele şase luni din acest an cu un profit net de 865 milioane de lei, în creştere cu 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, grupul BCR a raportat un profit net de 697 milioane de lei, în timp ce BRD SocGen a înregistrat un câştig de 741 milioane de lei.