România este din nou campioana Europei la creşterea preţurilor în luna iulie

România este din nou campioana Europei la creşterea preţurilor în luna iulie

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei din iulie 2018, înregistrând o creştere de 4,3% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), arată datele comunicate vineri de Eurostat. România îşi păstrează această poziţie încă din luna aprilie 2018.

Biroul de statistică al Comisiei Europene – Eurostat – ia în calcul IAPC, astfel că în raportarea citată apare o inflaţie de 4,3% în iulie 2018 în România, în loc de 4,6% cât fusese Indicele Preţurilor de Consum (IPC).

Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%), Ungaria (3,4%) şi Estonia (3,3%), iar la polul opus – cu cele mai mici rate anuale – se află Grecia, cu o inflaţie anuală în luna iulie de 0,8%, Danemarca (0,9%) şi Irlanda (1%).

În luna iulie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,1%, comparativ cu 2%, cât înregistra în iunie 2018, iar în aceaşi perioadă a anului precedent rata inflaţiei a fost de 1,3%.

nflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 2,2% în iulie 2018, în creştere faţă de iunie, când inflaţia a fost de 2,1%, iar cu un an mai devreme a fost de 1,5%.

În perioada analizată, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a venit din sectorul energetic (+0,89 puncte procentuale – pp), urmat de servicii (+0,64 pp), produse alimentare, alcool şi tutun (+0,49 pp) şi bunuri nealimentare (+0,12 pp).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL