Agenţia Moody’s reconfirmă ratingul de ţară al României cu perspectivă stabilă

Agenţia Moody’s reconfirmă ratingul de ţară al României cu perspectivă stabilă

Agenţia de rating Moody’s menţine calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, informează Ministerul Finanţelor.

Decizia agenţiei de rating se bazează pe potenţialul robust de creştere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale; capacitatea fiscală moderată, susţinută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice; capacitatea instituţională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene; expunerea moderată la riscurile externe.

„Anunţul Moody’s arată faptul că ţara noastră are o creştere economică solidă, care se va menţine şi în următorii ani. Această perspectivă de creştere şi nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească”, apreciază Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

În următorii doi ani, agenţia de rating prognozează o creştere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019. În timp, este de aşteptat ca dinamica investiţiilor să se îmbunătăţească, în condiţiile in care consumul privat va continua sa fie principalul factor de creştere, iar contribuţia exporturilor nete va rămâne negativă.

Agenţia de rating Moody’s menţionează că factorii care pot duce la o îmbunătăţire a ratingului de ţară vizează măsurile fiscale şi externe, însoţite de o mai mare predictibilitate şi credibilitate a acestora. Totodată, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri şi să soluţioneze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creşterii pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL