Extinderea reţelei fixe, intrarea pe piaţa de telefonie mobilă din Ungaria şi lansarea de servicii 5G accesibile tuturor românilor, acestea sunt principalele obiective ale lui Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al grupului Digi|RCS & RDS.
Grupul Digi|RCS & RDS a investit în ultimii zece ani nu mai puţin de două miliarde de dolari în România. Compania oferă românilor viteze la internet incredibile, la preţuri accesibile. „Suntem pionierii reţelelor de fibră optică. Am început la sfârşitul anilor ‘90, începutul anilor 2000, iar din 2003 am mers exclusiv pe fibră optică”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al grupului Digi|RCS & RDS.
Dacă operatorul român nu făcea aceşti paşi, România nu se afla în prezent în toate topurile legate de viteza la internet. Ţara noastră este depăşită în aceste clasamente doar de ţările nordice, care au o populaţie mult mai mică, şi de oraşe stat precum Hong Kong sau Singapore.
“Pe lângă dezvoltarea de fibră optică important a fost ca acele servicii pe noua reţea săfie disponibile pentru toţi consumatorii. Să avem un grad de accesibilitate prin preţ al serviciului cât mai bun. Avem cel mai bun raport preţ- calitate”, spune Popoviciu.
“Numărul de case acoperite cu fibră optică a crescut constant şi va creşte şi în viitor. Acest lucru este valabil si pentru Ungaria, a doua piaţă pentru noi”, a declarat Valentin Popoviciu.
„Zonele urbane din România sunt acoperite. Zonele rurale în schimb suferă de lipsa serviciilor de calitate, pe infrastructurănouă şi modernă precum fibra optică. La sfârşitul anului 2017 aveam 5 milioane de gospodării acoperite de reţeaua de fibră optică, în creştere cu 300.000 faţă de anul 2016.În Ungaria, am pornit de la 1,1 milioane gospodării acoperite la sfârşitul lui 2016, am ajuns la 1,2 milioane la finele lui 2017. Prin achiziţia operatorului local Invitel vom avea aproape 2 milioane de gospodării acoperite şi în Ungaria”, a adăugat acesta.
În România, Digi|RCS &RDSavea 68% penetrare fibră optică, iar în Ungaria aproximativ 40% la sfârşitul anului 2017.
Ce se întâmplă cu televiziunea prin satelit
Digi|RCS &RDSa înregistrat o scădere a numărului de clienţi la serviciul de televiziune prin satelit de la trimestru la trimestru. Această scădere este explicată prin faptul că utilizatorii renunţă la acest serviciu pentru fibra optică.
„Televiziunea prin satelit va scădea ca penetrare în rândul consumatorilor pentru că este o tendinţă clară către fibra optică. Noi cel puţin vrem să mergem cu reţeaua de fibră către tot mai mulţi consumatori. De aceea vedeţi o creştere a televiziunii prin cablu şi o scădere a televiziunii prin satelit. Televiziunea prin satelit va rămâne doar în locurile unde nu vom putea ajunge cu fibra optică. Îl vedem ca un serviciu suplimentar”, a afirmat Popoviciu.
Telefonia mobilă
Digi|RCS &RDS a devenit un concurent serios pe piaţa de telefonie mobilă. Compania are 3,37 milioane clienţi abonaţi la serviciile mobile şi se pregăteşte de licitaţia 5G, cât şi de lansarea serviciilor în Ungaria. “În Ungaria avem o licenţă de comunicaţii mobile şi urmează să lansăm serviciile şi acolo. Vom lansa serviciile 4G în momentul în care reţeaua pe care o dezvoltăm va avea o acoperire bună. Competitorii principali sunt Telekom, Vodafone, UPC şi Telenor (preluat de un fond de investiţii din Cehia)”, a precizat Popoviciu.
În România, executivul Digi|RCS &RDS şi-ar fi dorit că licitaţia 5G să fie organizată mai rapid astfel încât consumatorii să se bucure mai repede de aceste servicii.
„Am fi dorit ca ANCOM să facă licitaţia pentru 5G mai devreme şi nu la finele anului 2019. ANCOM este un partener bun de discuţie, există înţelegere. Dar trebuie să accelereze şi ei anumite proiecte. Referitor la 5G, dacă ne uităm la evoluţie, primele rezultate la vom vedea la sfârşitul anului 2020, până se alocă frecvenţele, până se fac plăţile. Poate în 2021 românii vor avea acces la 5G, iar atunci alte ţări vor fi înaintea noastră. Dacă licitaţia era mai devreme şi efectele se vedeau mai devreme pentru consumatori”, explică Popoviciu.Reţeaua Digi|RCS &RDS din Bucureşti este deja pregătită pentru 5G. Operatorul face în prezent pregătiri pentru zona Ilfov şi alte oraşe.