Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară l-a autorizat astăzi pe brașoveanul Marius Adrian Moldovan în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania S.A. La aproape șase luni de la votul din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor s-a reușit completarea Consiliului de Supraveghere de la SIF Transilvania, unde boardul rămăsese cu un membru mai puțin.
Marius Moldovan, cel care a primit votul acționarilor, nu obținuse (? – de remarcat întârzierea cu care s-a decis autorizarea) și avizul ASF. Consiliul Trebuie precizat faptul că Marius Moldovan deține în prezent și poziția de președinte al Depozitarului Central.
Moldovan nu numai că nu a primit în această perioadă avizul necesar din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dar nici măcar nu a fost chemat luni la rând la interviul care precede decizia supraveghetorului pieței. Termenul a fost mai extins chiar decât cel al avizărilor din urmă cu un an a reprezentanților în Consiliile de Administrație ale SIF-urilor. Atunci erau, însă, de avizat 35 de persoane, pe când acum a fost un singur candidat…
Care este miza?
Până astăzi, în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania, cu numai 6 membri, raportul era de 3 la 3 între susținătorii și adversarii șefului directoratului Mihai Fercală, iar deciziile finale erau adoptate în acest caz prin balanța înclinată de președintele board-ului, Ștefan Szabo, favorabil taberei lui Fercală.
Moldovan nu a fost neapărat în opoziție față de șeful de peste un sfert de veac al SIF-ului, iar, într-o etapă grea pentru director, în care nu primea avizul de la ASF, acesta, împreună cu Iulian Stan, în calitate de membri ai directoratului, au susținut demersurile în instanță și pe lângă autoritatea de supraveghere ale lui Fercală.
Pe de altă parte, nici nu există o garanție asupra felului în care Moldovan ar urma să încline balanța votului în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania în decizii majore pentru societate. Dat afară din directorat, Moldovan a fost readus la SIF Transilvania în Consiliul de Supraveghere de votul acționarilor
De altfel, în urma unor neînțelegeri apărute pe parcursul activității, Moldovan a fost îndepărtat din conducerea SIF Transilvania, în mod ironic la doar câteva zile după ce obținuse o diplomă MBA la Universitatea din Viena. El afirma atunci că se vede și peste 7 ani lucrând tot în piața de capital românească: „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei”, declara el pentru Profit.ro.
Pentru încetarea intempestivă a relațiilor de colaborare, Moldovan a inițiat un litigiu în justiție, unde într-o primă fază câștig de cauză a avut SIF Transilvania. Reparația a fost făcută, însă, de acționari, care l-au adus în Consiliul de Supraveghere printr-un vot strâns. Acesta a obținut 50,85% din voturi, câștigând în detrimentul președintelui Asociației Brokerilor, Dan Paul, susținut de Fercală.