Protecția Consumatorilor amendează ING după ce banca a dublat tranzacțiile clienților

Protecția Consumatorilor amendează ING după ce banca a dublat tranzacțiile clienților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat după incidentul din weekend și de luni de la ING Bank România, când banca a dublat tranzacțiile clienților. Autoritatea consideră că au fost afectate interesele economice ale consumatorilor, în condițiile în care 7.000 de clienți au avut tranzacții refuzate la plată după ce banca le-a golit conturile în ceea ce a descris ca fiind o eroare operațională. ANPC a sancționat banca cu amendă de 20.000 de lei.

ING Bank a fost afectată de o problemă majoră luni, 8 octombrie, după ce clienții au constatat că le dispar banii din conturi – la fiecare tranzacție sumele au fost trase de două ori din cont de către bancă. Problema ar fi apărut vinerea trecută, iar ING a comunicat că a identificat „eroarea operațională” luni, la ora 14 și până la finele zilei a rambursat clienților banii încasați în plus.

 

ANPC transmite că s-a autosesizat după știrile din presă și a inițiat un control operativ. ING Bank a comunicat ANPC în 9 octombrie că au fost dublate tranzacțiile a 225.525 de consumatori, clienți ai băncii, „fiind astfel afectate interesele economice ale acestora”. În 10 octombrie, ING a transmis ANPC că „aproximativ 7.000 de clienți care au inițiat plăti până la momentul remedierii, au fost afectați în mod direct, că urmare a intervenirii incidentului, în sensul în care tranzacțiile acestora au fost respinse pe motiv de fonduri insuficiente”, arată Autoritatea.

Unele persoane au scris pe pagina de Facebook a băncii că, în urma erorii, au rămas fără bani să achite consumația la restaurante și magazine sau că au rămas fără fonduri pentru plata parcării sau a carburanților la benzinărie. Mulți dintre cei care au comentat au fost nemulțumiți mai ales că banca nu a comunicat prin SMS sau mail incidentul, în condițiile în care call-center-ul a fost blocat de numărul mare de apeluri, iar serviciul de internet banking a avut de asemenea probleme, din cauza numărului mare de accesări. ANPC a constatat că, prin afectarea intereselor economice ale consumatorilor, sunt încălcate încalcă prevederile art.7, lit.c), lin.2 din OG 21/1992 (r2) și se sancționează conform prevederilor art.50, alin.1, lit.a), cu amendă contravențională în cuantum de 20.000 lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL