Oare pricep ceva managerii din HoReCa? De ce nu găsesc angajați?

Oare pricep ceva managerii din HoReCa? De ce nu găsesc angajați?

Peste 200.000 de angajaţi lucrează în hotelurile şi restaurantele din România şi câştigă, în medie, câte 1.500 de lei net pe lună, acesta fiind sectorul cu cele mai mici salarii la nivel naţional.

Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din eco­nomie, în ciuda faptu­lui că acest sector este afectat de un deficit de 50.000 de candidaţi, potrivit datelor asociaţiei industriei de profil.

În luna august a acestui an, salariul mediu din industria HoReCa a ajuns la 1.556 de lei net, fiind cu 42% sub nivelul salariului mediu la nivel naţional şi cu doar o treime peste salariul minim pe economie , arată datele Institutului Naţional de Statistică.

„În HoReCa toată lumea se plânge că nu găseşte personal, dar în acelaşi timp nimeni nu ar pune trei lei în plus la salariu. Am refuzat să mai lucrăm cu angajatori din această industrie tocmai din acest motiv, acela că nu erau dispuşi sub nicio formă să facă o revizuire a politicii salariale în funcţie experienţă sau de anumite criterii care ţineau de candidaţi în sine. Înţeleg că unui candidat fără pic de experienţă îi poţi spune că îl angajezi cu salariul minim pe economie, însă dacă recrutezi oameni cu experienţă nu poţi să le spui să lucreze cu salariul minim şi să trăiască din ciubucuri“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest.

Faţă de situaţia de acum cinci ani, salariul mediu din industria HoReCa a crescut cu 56% (de la 996 de lei net pe lună în august 2014 la 1.556 de lei net în august 2018), în timp ce salariul mediu net pe economie a crescut cu un ritm mai accelerat – de 59%- în aceeaşi perioadă (de la 1.683 de lei net în august 2014 la 2.669 de lei net în august 2018), potrivit datelor INS.

„Ştiu că ultima discuţie a avut-o unul dintre colegii mei de la vânzări cu proprietarii unui restaurant de lux proaspăt deschis în care le-a explicat de ce ar trebui să aibă o politică salarială diversificată, astfel încât să ajungă la un salariu net de 2.500 de lei pe lună pentru angajaţii cu experienţă care să înceapă încet-încet să aibă activităţi de coordonare. Brusc, aceştia s-au schimbat la faţă. Mi-e greu să înţeleg de ce nu măresc puţin salariile“, a mai spus Oana Tufăroiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL