Fermierii irlandezi, impresionați de agricultura bio din Brașov

Fermierii irlandezi, impresionați de agricultura bio din Brașov

„Bio Carpathia”, Cooperativa agricola brașoveană producătoare de lapte bio, a primit zilele aceste vizita unei delegatii irlandeze de 30 fermieri bio din Districtul Lisburn, interesati în mod special de fermele zootehnice profilate pe cresterea bovinelor de lapte în sistem ecologic din judetul nostru.

Delegatia irlandeza a fost condusă de John Kennedy, președintele agriculturii din Ulster Farmers ‘Union (UFU). Fondată în 1918, Ulster Farmers ‘Union (UFU) este cea mai mare organizație agricolă reprezentând fermierii și procesatorii din Irlanda de Nord. Uniunea legături deosebit de strânse cu grupurile de consumatori, cu organismele din mediul rural și cu fauna sălbatică, cu organizațiile de protecție a animalelor și cu cadrele universitare.

Obiectivul central al acestei organizatii este acela de a promova interesele fermierilor atât în ​​țară cât și în străinătate, prin intermediul lobby-ului profesionist. Astăzi, UFU are peste 11.500 de membri. UFU, alături de celelalte unități agricole din Marea Britanie, face parte din Biroul Britanic al Agriculturii (BAB), iar în ultimele patru decenii BAB și-a dezvoltat reputația ca fiind una dintre cele mai cunoscute și bine conectate din toate grupurile de lobby de la Bruxelles. În prezent, confruntată cu problemele Brexit-ului, uniunea caută solutii disperate pentru a salva piata cărni de oaie si de vită irlandeză, care nu este pregatita sa facă fată unor bariere vamale in comerțul cu țările UE.

Dintre cele 52 de ferme bio ale cooperativei din județul Brașov, au fost vizitate cele din comunele Hărman, Dumbrăvita si Prejmer, care au oferit delegatiei irlandeze exemple de succes în zootehnie prin valorificarea potentialului antropic al zonei de deal si de munte, asemănătoare celor din Irlanda. Tehnologiile moderne folosite de fermierii brasoveni, de la roboti de muls, roboti de impins furaje până la tractoare si utilaje agricole de ultimă generatie achizitionate prin fonduri europene, au fost deliciul oaspetilor irlandezi care au recunoscut că fermele lor încă nu au ajus să inglobeze un astfel de nivel tehnologic.

Delegatia irlandeză a fost interesată să afle care este politica de sprijin european si national al agriculturii ecologice în România și a rămas surprinsă să afle că în tara noastră investitiile în dotarea fermelor ecologice se bucură de un sprijin de 90% nerambursabil din fondurile europene derulate prin P.N.D.R., iar subventia suplimentară pentru hectarul de teren ecologic începe de la 98 euro/ha/an si poate ajunge până la 300 euro/ha/an,, pentru arabil, si 620 euro/ha/an pentru vii/livezi ecologice.

În aceste conditii favorabile, fermele ecologice românesti au cunoscut o dezvoltare fără precedent în zona de munte, unde se practică o agricultura extensivă ecologică din vremuri străvechi iar procesul de certificare ecologică a confirmat aceste practicii prin emiterea unui certificat de conformitate cu Regulamentul CE nr.834/2007 privind productia ecologică.

De asemenea, irlandezii s-au arătat surprinsi neplăcut de faptul că între cooperativa brașoveană si sistemul universitar de profil nu există o colaborare strânsă în avantajul ambelor părti, în sensul că fermele pot dezvolta noi tehnologii de productie bio sub indrumarea cadrelor universitare, iar studentii acestor institutii pot face practică în fermele ecologice ale cooperativei ducând mai departe bunele practici ale fermierilor brașoveni.

Bio Carpathia C.A. prin presedintele ei Aurel Blaj a răspuns afirmativ invitatiei oaspetilor irlandezi prin vocea d-lui John Kennedy, președintele agriculturii din Ulster Farmers ‘Union (UFU), de a vizita cele mai frumoase ferme ecologice din Irlanda înainte de bulversarea previzionată de Brexite-ul din martie 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL