Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Metodele de predare în școli au rămas că pe vremea bunicilor

Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Metodele de predare în școli au rămas că pe vremea bunicilor

„Când vorbim despre educație, vorbim despre o construcție șubredă și vorbim de o bază șubredă: preșcolarii și primarii. Marile probleme cu educația din România sunt legate de faptul că pierdem foarte mulți copii pe drum, avem un abandon școlar până la clasă a XII-a de aproape 25%, ducem copiii la clasă a VIII-a în condițiile în care 40% dintre ei nu pot cîți și nu înțeleg un text, avem un învățământ profesional și tehnic la liceu învechit, care face că doar 30% tineri să se angajeze în calificarea pentru care se pregătesc, avem un număr de studenți foarte mic și avem un număr foarte mic de adulți care învață de-a lungul vieții”, a declarat Mariuca Talpeș (foto), membru în Grupul de lucru pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Pentru educația preșcolară și primară, statul român investește cel mai puțin. Doar 0,7% din PIB, față de 1,5%, media europeană. La învățământul secundar stăm mai bine, 1,5% față de 1,9%, media europeană, iar la învățământul terțiar suntem peste media europeană că investiții.

De ce pierdem copiii pe drum? „Pentru că învățământul și metodele de predare au rămas că pe vremea bunicilor noștri. Școală pentru copii nu mai este atractivă, în sensul că tot ce fac copiii la școală nu mai este legat de lumea înconjurătoare. Copiii nu învață prin proiecte, nu învață integrat, copiii nu se bucură de școală. În clasamentul mondial suntem pe ultimele locuri privind atractivitatea învățământului”, a adăugat Mariuca Talpeș.

Reprezentantă CDR susține că profesorii ar trebui să fie mai bine selectați la intrarea în sistem și să aibă un salariu de debutant mult mai atractiv, dublu față de cât este acum. În plus, statul trebuie să investească permanent în formarea lor.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Careers/235819/mariuca-talpes-coalitia-pentru-dezvoltarea-romaniei-metodele-de-predare-in-scoli-au-ramas-ca-pe-vremea-bunicilor.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL