Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă lansarea Registrului electronic de evidenţă a contractelor de internship –https://www.internship.anofm.ro .
Registrul înfiinţat şi gestionat de ANOFM ţine evidenţa tuturor contractelor de internship, organizaţiile-gazdă (persoane juridice la care internii desfăşoară activităţi specifice, în baza contractelor de internship) având obligaţia înregistrării în acest portal a tuturor contractelor de internship încheiate.
Accesul la registrul electronic se face pe bază de parolă proprie, utilizată cu titlu gratuit. La aceeaşi adresă pot fi consultate instrucţiunile de utilizare a registrului electronic.
„Potrivit Legii nr.176/2018 privind internshipul, anterior începerii activității de internship, organizațiile-gazdă vor completa și transmite datele din contracte în registrul de evidență al acestora. Orice modificare privind datele de identificare ale organizației-gazdă, sau cu privire la contractul de internship, se va opera în registrul de evidență în termen de 3 zile lucrătoare de la data apariției situației ce a impus modificarea”, se arată întru-un comunicat de prsă al AJOFM Brașov.
Neînregistrarea contractelor de internship în registrul de evidență electronic și netransmiterea datelor și informațiilor din contractul de internship, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Programul de internship se adresează persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani şi se derulează pe o perioadă limitată de timp în cadrul unei organizaţii-gazdă. Scopul desfăşurării acestei activităţi îl reprezintă aprofundarea cunoştinţelor teoretice ale internului, îmbunătăţirea abilităţilor practice şi/sau dobândirea de noi abilităţi sau competenţe.
Ce este un internship?
Internshipul este poate cea mai populara forma de program. In ultimii ani au fost lansate foarte multe programe de internship, ‑ ind o modalitate prin care companiile isi recruteaza viitori angajati. Pentru tine, internship-ul reprezinta o oportunitate de invatare, o modalitate prin care poti obtine experienta practica in domeniul de interes*.
Acest tip de program se deruleaza pe o perioada mai lunga, cuprinsa de obicei intre 2 si 6 luni. Poate fi internship platit sau neplatit – insa de ce mai multe ori acest lucru este anuntat inca de la inceput. Uneori, insa, depinde de abilitatile tale de negociere si persuasiune. Nu uita ca – la fel ca si in cazul unul job – trebuie sa negociezi intreg pachetul de beneficii, nu doar salariul. Iar in cazul in care este vorba despre un program de internship neplatit, sa te gandesti pe ce alte planuri iti aduce beneficii: cunostintele dubandite, abilitatile asimilate, resursele companiei la care ai acces si care te ajuta sa te dezvolti pe plan profesional, traininguri, certificari, networking – toate acestea se pot dovedi foarte utile pentru cariera ta.
Si in cazul orarului de munca pot exista variatii. Un internship poate fi atat part-time, cat si full-time. Programul este, in general, unul flexibil – fiind genul de program dedicat studentilor, pe care angajatorii ii incurajeaza sa isi termine studiile. Nu iti fie teama sa aduci in discutie inca din timpul interviului pentru un program de internship si orarul dupa care vei lucra, precum si programul tau de la facultate, pentru a te asigura ca poti imbina cu succes cele doua activitati.