Isărescu: România are nevoie de o viziune cuprinzătoare pentru adoptarea monedei euro

Isărescu: România are nevoie de o viziune cuprinzătoare pentru adoptarea monedei euro

Aderarea României la euro trebuie privită dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de comparaţia cu ritmul de aderare al ţărilor din regiune, a susţinut, joi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale al României (BNR).

Acest lucru nu înseamnă în niciun caz că România este sceptică în ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, ci doar că are nevoie de o viziune cuprinzătoare, menită să asigure calendarul adecvat al acestui moment şi intrarea cu succes în zona euro”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei „The Danube Triangle”.

Oficialul BNR a făcut această afirmaţie, în contextul în care România nu a anunţat încă o dată când va adera la euro, iar Bulgaria este deja într-o fază avansată de aderare la euro şi alte ţări mai mici din regiune folosesc deja euro.

„România a parcurs cu siguranţă un drum lung în ceea ce priveşte convergenţa economică, un proces al cărui început este legat de perspectivele de aderare la UE, înregistrând o creştere semnificativă a PIB pe cap de locuitor ca pondere a mediei faţă de zona euro, de la 31,7% în 2005, la 58,6% în anul 2017”, a detaliat Isărescu.

Comisia Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro funcţionează din martie 2018, însă aceasta nu a anunţat o dată când România ar putea adera la zona euro. Anterior acesteia, BNR coordona Comitetul de pregătire a trecerii la euro, înfiinţat începând cu anul 2010, dar funcţional din 2011.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/isarescu-romania-are-nevoie-de-o-viziune-cuprinzatoare-pentru-adoptarea-monedei-euro-17570790

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL