Companiile din energie în care statul este acţionar îşi evaluează rezervele pentru a vedea cât pot “dona” către stat, dincolo de clasicele dividende, prima care a anunţat oficial viramentul fiind Romgaz, cel mai mare producător de gaze. Pe listă mai sunt însă şi Hidroelectrica, firmă care a terminat primele nouă luni cu 2 miliarde de lei profit brut, dar şi Nuclearelectrica, scrie ZF.
Companiile din energie în care statul este acţionar îşi evaluează rezervele pentru a vedea cât pot “dona” către stat, dincolo de clasicele dividende, prima care a anunţat oficial viramentul fiind Romgaz, cel mai mare producător de gaze. Pe listă mai sunt însă şi Hidroelectrica, firmă care a terminat primele nouă luni cu 2 miliarde de lei profit brut, dar şi Nuclearelectrica.
“Este o circulară dată către toate companiile”, spun surse din piaţă.
“Trebuie să ne evaluăm rezervele. Cel mai probabil este un deficit la MInisterul Finanţelor. Ne facem calculele. Ceea ce este însă interesant este că de fiecare dată când e vorba de dividende, avem consens între minoritari şi majoritari”, mai spun sursele citate.
Romgaz a anunţat miercuri că va distribui 1,3 lei dividende la solicitarea statului, dar, surprinzător, nu este vorba despre dividendul trimestrial aşteptat de piaţă. Dividendele au un randament de 3,8%.
Romgaz (simbol bursier SNG), principalul producător şi furnizor de gaze naturale al României, va distribui în 2018 un dividend suplimentar de 1,3 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 3,8%, în contextul în care compania de stat a avizat miercuri repartizarea la solicitarea acţionarului majoritar, respectiv statul român prin Ministerul Energiei. Suma care urmează a fi direcţionată către acţionari este de 501 milioane de lei. Spre comparaţie, Romgaz a realizat un profit net de 800 mil. lei în S1/2018.
Chiar dacă în vara acestui an guvernul PSD a creat cadrul legislativ favorabil repartizării trimestriale a dividendelor pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3%, surprinzător, dividendul pe care îl va distribui Romgaz, cea mai valoroasă companie de stat de la bursa românească, nu este unul trimestrial.
Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/craciunul-vine-mai-devreme-la-stat-zf-companiile-din-energie-isi-evalueaza-rezervele-pentru-a-da-dividende-suplimentare-dupa-modelul-romgaz-17620562