Preţul petrolului a atins minimele anului, se îndreaptă spre 50 de dolari barilul

Preţul petrolului a atins minimele anului, se îndreaptă spre 50 de dolari barilul

Preţul petrolului a atins vineri minimele anului 2018, pe fondul livrărilor în creştere şi a previziunilor legate de evoluţia nesatisfăcătoare a economiei, informează Reuters.

 Scăderea a venit chiar dacă pieţele se aşteaptă ca OPEC să înceapă să limiteze oferta după întâlnirea planificată pentru 6 decembrie.Contractele futures pe ţiţeiul Brent au ajuns la cel mai scăzut nivel din decembrie 2017, la 61,52 dolari barilul, înainte de a se redresa la 61,88 dolari. Preţul este cu 72 de cenţi sub închiderea precedentă (- 1,2%).

Referinţa americană West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,5%, până la 53,29 dolari pe baril, cu 5 cenţi în plus faţă de minimul din octombrie 2017, atins la începutul săptămânii.

Volatilitatea preţurilor Brent şi WTI se apropie de niveluri care nu au mai fost atinse de la declinul pieţei din perioada 2014-2016 şi, înainte de aceasta, din criza financiară din 2008-2009.Livrările globale de petrol au crescut în acest an, trei producători de top – Statele Unite, Rusia şi Arabia Saudită – pompând mai mult de o treime din consumul global, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de barili pe zi.

„Piaţa este în prezent supraaprovizionată”, a declarat vineri banca americană de investiţii Jefferies, adăugând că „o piaţă supradimensionată are dificultăţi în a-şi stabili nivel preţurilor”.

Producţia ridicată se suprapune cu cererea în scădere, pe fondul unei încetiniri economice globale.

Preţurile petrolului au scăzut cu aproximativ 30% de la vârfurile atinse la începutul lunii octombrie, deoarece producţia mondială a început să depăşească consumul în al patrulea trimestru al acestui an, încheind o perioadă de penurie care a început în primul trimestru al anului 2017, potrivit datelor de la Refinitiv Eikon.

Arabia Saudită a anunţat joi că poate reduce oferta. „Nu vom vinde petrol de care clienţii nu au nevoie”, a declarat ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih. Arabia Saudită încearcă să determine OPEC să reducă aprovizionarea cu petrol cu până la 1,4 milioane de barili pe zi.

Banca americană Morgan Stanley apreciază că există „o probabilitate mult mai mare ca OPEC să ajungă la un acord pentru a echilibra piaţa în 2019”, adăugând că acest lucru ar susţine probabil preţurile petrolului „la un nivel maxim de 50 de dolari, cel puţin pe termen scurt”.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/pretul-petrolului-a-atins-minimele-anului-se-indreapta-spre-50-de-dolari-barilul-17691581

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL