
Deși neglijată de multe ori și pusă în coada listei de priorități, economia socială în România este un sector vital pentru o dezvoltare sănătoasă a societății noastre. Conștiente de acest lucru, douăsprezece organizații non guvernamentale din Brașov au luat soarta comunității în propriile mâini și au format Asociația Clusterul Comunitar de Economie Socială. ACCES se conturează astfel ca un Robin Hood al comunității, un personaj colectiv cu idealuri lăudabile. Care sunt acestea? Deși unii ar cataloga-o drept misiune imposibilă, ONG-urile din asociație consideră că misiunea lor este cât se poate de realizabilă și are la bază dorința de normalitate.
ACCES și-a făcut un scop din a-i ajuta pe cei care nu se mai pot ajuta singuri, promovând economia socială și influentând politicile publice. Membrii săi au decis să se focuseze pe sprijinirea societății civile în generarea de soluții inovatoare la provocările sociale, prin facilitarea accesului la economie socială, construirea infrastructurii antreprenoriale și crearea unui mediu favorabil de colaborare pentru dezvoltare organizațională și incluziune socială. Contribuind activ la sprijinirea și susținerea acestor ONG-uri, comunitatea nu face altceva decât să dea o mână de ajutor la mărirea capacității ACCES de a deservi un număr cât mai mare de beneficiari, la un nivel de calitate cât mai ridicat.
Din ACCES fac parte: Asociația Suport pentru Regiunea Centru Brașov, Asociația Agenția de Dezvoltare Comunitară Rrom Thagar, Asociația Comunitară Centrul Educațional Sofia, Organizația Națională Cercetașii României- Filiala Brașov „Virgil Onițiu”, Societatea Națională de Cruce Roșie din România-filiala Brașov, Asociația îngrijire Acasă, Asociația de Servicii Sociale Scut, Asociația Zâmbește pentru Viitor, Asociația Aici pentru Tine, Asociația „Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist”, Asociația pentru Dezvoltare Locală Integrată Brașov și Fundația Agapedia România.
In lupta pentru influențarea politicilor publice, Asociației Clusterul Comunitar de Economie Socială i se alătură și Camera de Comerț și industrie Brașov, împreună încercând să găsească soluții viabile pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile și dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil comercianților. Cele două organizații susțin astfel o conferință de presă cu tema Economie – Incluziune – Responsabilitate Socială, care se desfășoară miercuri, 28.11.2018, la sediul CCI Brașov, de la ora 11.