
Mulți dintre noi visează sa devină antreprenori, văzând prin asta un mijloc de a se bucura de libertate personală și financiară. Nici nu este greu de înțeles de ce… având libertatea de a face ce iți place, când dorești, este cu siguranță atractiv, mai ales că ai potențialul de a obține și niște venituri substanțiale.
Tuturor ne plac poveștile de succes cu antreprenori care au renunțat la job si au luat împrumuturi pentru a-și urma visul. Totuși, nu te grăbi sa dai cu piciorulsiguranței financiare pe care ti-o oferă statutul de angajat. Exista si o cale inteligenta de a începe un business…si ghici ce?, majoritatea o urmează, dar nu o dezvăluie, nefiind o poveste captivanta.
Laboratorul de cofetărie PrajiMania, înființat de doi tineri, sot-sotie, poate fi un exemplu de urmat. Este o afacere de nișă, cu prăjituri si torturi realizate artizanal cu ingrediente naturale si care se adresează celor care apreciază calitatea.
Elena Ile, după terminarea facultății de Alimentație, a lucrat in domeniul cofetăriei, fiind pasionata de arta dulciurilor: “ Apropiații m-au încurajat sa nu-mi irosesc talentul in arta prăjituritului și așa s-a născut idea unei cofetarii proprii… Acum am libertatea de a face dulciuri cum îmi plac mie, cat mai natural, fără premixuri si alți crocobauri… prăjituri pe care le pot oferi cu drag oricărui prieten…”
Alex Ile, „posibil” al treilea IT-ist din Brașov, care începe o afacere dulce: „lucrez in continuare in IT, unde se câștiga suficient, pentru a îmi susține familia si a investi lunar in dezvoltarea businessului… In timpul liber invat cum se conduce un business.”
Dar cu ce veniți nou, cu ce va diferențiați de concurenta?
“Hmmm… cofetăriile sunt intr-o continua goana după produse cat mai ieftine si aspectuoase, dar cu multe minusuri, in special pentru sănătate. Noi, am preferat sa facem un pas înapoi și să lucram artizanal, pornind de la ingrediente de baza (faina, unt, oua, lapte, frișcă din smântâna). Practic facem niște produse care se mai găsesc extrem de greu pe piața. Într-adevăr, nu ne adresam unei majoritati, ci unei nișe… produsele noastre sunt destinate cunoscătorilor si celor conștienți de ceea ce mănâncă.
In plus, încercam să păstram un raport calitate/preț avantajos, comparativ cu cofetăriile clasice. La noi clientul primește maximum de produs pentru banii dați… Noi producem doar pe baza de comanda online/telefonică, astfel încât să nu mai includem in prețul produsului, pierderile din vitrina, chiria magazinului si salariul vânzătoarei.”
Cei doi preiau online comenzile, pe site (www.prajimania.ro) sau pe pagina de Facebook a PrajiMania(https://www.facebook.com/prajimania/) , urmând ca prăjiturile si torturile sa fie ridicate de clienți.
Tot ei mai spun ca afacerea a fost începuta cu o investiție inițiala de 8.000 euro si 2 luni de umblat după acte. „Mai in gluma, mai in serios, o parte au fost banii pentru luna de miere, de care nu am avut parte datorita imposibilității sotiei de a-si lua concediu după nuntă…”
In încheiere, sfatul celor doi pentru cei care se afla la început de drum: “Cheia succesului este sa iți transformi pasiunea intr-un business… nu sa devii antreprenor doar de dragul banilor… drumul este anevoios si de multe ori vei fi tentat sa renunți… pe când, daca este vorba de o pasiune vei merge pana in pânzele albe.”