Una din cele mai negre zile din istoria Bursa de la Bucureşti: Acţiunile, în cădere liberă. Băncile şi companiile din energie, cele mai afectate

Una din cele mai negre zile din istoria Bursa de la Bucureşti: Acţiunile, în cădere liberă. Băncile şi companiile din energie, cele mai afectate

Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, a după anunţurile de marţi ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacţiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), faţă de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetăţeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania şi ale BRD bursa a setat limita de variaţie a preţului la 25%, faţă de 15%.

Analiştii spun că piaţa locală de capital are şanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative şi panica vor continua.

Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/una-din-cele-mai-negre-zile-din-istoria-bursa-de-la-bucuresti-actiunile-in-cadere-libera-bancile-si-companiile-din-energie-cele-mai-afectate-17791681

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL