Profit.ro: Răscumpărările la SIF Transilvania ar fi cu dedicație pentru a facilita ieșirea din acționariat a fostului arbitru Frățilă

Profit.ro: Răscumpărările la SIF Transilvania ar fi cu dedicație pentru a facilita ieșirea din acționariat a fostului arbitru Frățilă

Componenta de schimb de acțiuni a programului de răscumpărări propus pentru un vot al acționarilor SIF Transilvania în martie vizează scoaterea din acționariat al fostului arbitru de fotbal Constantin Frățilă, unul dintre cei mai importanți acționari, în paralel cu vânzarea către acesta a pachetului majoritar la COMCM Constanța.

Transilvania (SIF3) a suprins ieri piața propunând un program de răscumpărare pentru 7,5% din acțiunile sale, operațiune având un caracter inedit prin includerea unei componente de schimb de acțiuni. Profit.ro a aflat, consultând surse din piața de capital, ce stă la baza acestei structurări a programului de buy-back insolit, în care o cincime reprezintă răscumpărarea de acțiuni SIF Transilvania cu valori mobiliare din portofoliul societății cu sediul în Brașov.

Operațiunea de piață ar fi soluția convenită pentru scoaterea din acționariat a omului de afaceri constănțean, fostul arbitru de fotbal Constantin Frățilă, cel al cărui conflict cu șeful de aproape un sfert de veac al SIF Transilvania Mihai Fercală a gripat activitatea societății și i-ar fi deteriorat imaginea în rândul investitorilor din piața de capital românească.

Un semnal tehnic solid sugerează că scăderile acțiunilor s-ar putea relua

Astfel, operațiunea de piață ar viza facilitarea înstrăinării de către Frățilă a pachetului său minoritar de 5% în paralel cu achiziționarea de către acesta de la SIF Transilvania a pachetului majoritar sau a unei părți a acestuia de la societatea COMCM Constanța (CMCM), mișcare în oglindă care ar reprezenta, din calcule realizate de Profit.ro pe baza raportărilor privind deținerile încrucișate, o tranzacție de aproximativ 5-6 milioane euro.

Conform propunerii din convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 6 martie, din cele 163,90 milioane acțiuni SIF Transilvania care ar urma să fie răscumpărate în termen de 4 luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial doar o cincime, respectiv 32,82 milioane de acțiuni, ar urma să fie achiziționate contra cash.

Cea mai mare parte a pachetului vizat de operațiunea de buy-back, respectiv 131,06 milioane de acțiuni ar urma să reprezinte un schimb cu valori mobiliare din portofoliul, era prins într-o propunere din convocator care a surprins piața.

„Nu știu cum ar putea să facă lucrul ăsta”, era contrariat un senior broker care nici măcar nu întrevedea care ar fi pașii operațiunii de piață.

Parametrii programului de răscumpărare, structura deținerilor încrucișate

Misterul este dezlegat și totul capătă sens dacă, într-adevăr, totul ar fi în baza unei înțelegeri prealabile dintre Fercală și Frățilă pentru a pune capăt conflictului de peste 7 ani prin despărțirea drumurilor între omul de afaceri constănțean și SIF-ul din Brașov.

Componenta de schimb de acțiuni a programului de răscumpărare vizează 6% din capitalul social al SIF Transilvania, în timp ce deținerea oficială a lui Frățilă este de 5% din titlurile societății. Nu este exclus ca diferența de 1% să fie tot a unor investitori care gravitează în jurul intereselor fostului arbitru de fotbal.

Plasament privat pentru zeci de procente din acțiuni. Culisele eșecului din vară, când nu a subscris decât un singur investitor străin La ultimul preț de piață de 0,2175 lei/acțiune al titlurilor cu simbolul SIF3, valoarea pachetului reprezentând schimb de valori mobiliare se ridică la 28,50 milioane lei (6,09 milioane euro). În oglindă, tranzacția are sens prin prisma valorilor și dacă ne uităm la participația pe care SIF Transilvania o are la COMCM Constanța.

Suspendată de la tranzacționare încă de acum 4 ani, compania de construcții constănțeană avea atunci o capitalizare bursieră de 41,57 milioane lei (87,88 milioane euro). Astfel, deținerea SIF-ului de 56,72% din acțiuni avea la ultima cotație de la BVB o valoare de 23,58 milioane lei (5,04 milioane euro).

Ironia sorții. Combatanții să rămână parteneri prin forța legii

Dacă programul de buy-back pare a fi rezoluția prin care Frățilă și SIF Transilvania să iasă din deținerile încrucișate care i-au adus la un război de uzură, nu este evident că aceasta va fi validată în piață.

Înainte de toate, operațiunea de răscumpărare are nevoie de un vot favorabil în Adunarea Acționarilor, după cum în cazul aprobării prospectul de ofertă pentru schimbul de acțiuni va avea nevoie de un aviz din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Ironia sorții ar fi ca deși combatanții Fercală și Frățilă – care nu mai departe de AGA de bilanț din primăvara anului trecut se acuzau reciproc că ar fi infractori – au ajuns la o înțelegere care să scoată SIF Transilvania de sub zodia conflictului, totuși schimbul să nu poată fi efectuat din condiții de ilegalitate constatate de reglementatorul pieței ASF ce a respins și în trecut prospecte ale unor operațiuni de piață inedite precum cea prezentată acum de societatea brașoveană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL