Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită Joi seara, 7 martie 2019, la Opera Naţională, în prezența a peste 800 de persoane, majoritatea femei
În cadrul Galei “Women in Economy” au fost decernate 12 trofee de Excelență unor antreprenoare de top şi unor doamne care conduc cele mai mari companii de pe piața românească și un premiu special. A fost prezentat studiul cu privire la dezvoltarea antreprenoriatului feminin din România. A fost lansată prima ediție a “TOP 50 Femei în Economie”, realizat de portalul de business banii.net
București, 09 Martie 2019 – În întreaga lume antreprenoriatul feminin înregistrează progrese. România nu face notă discordantă. Transformările economice semnificative prin care trece țara noastră se reflectă și în creșterea apetitului pentru business, iar femeile au o prezență tot mai activă, ajungând chiar în unele sectoare de activitate precum serviciile, activitățile culturale și educative, să reprezinte majoritatea.
Numărul femeilor prezente în business-ul românesc a crescut față de 2014 cu aproape 100.000, iar cele mai multe au, în prezent, vârsta între 34 și 49 de ani, studii superioare și experiență în business, clădită în principal în companiile pentru care au lucrat în trecut, relevă un studiu realizat de compania de consultanță Frames, la solicitarea Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Studiul privind “Antreprenoriatul Feminin” a fost lansat joi seara, (7 Martie 2019), în cadrul evenimentului Gala “Women in Economy”, organizat de CONAF și Capital Media Production, la Opera Națională București, în prezența a peste 800 de persoane.
„În general, după câțiva ani buni petrecuți în calitatea de salariat, multe dintre femei au făcut pasul către antreprenoriat, în domeniul de activitate în care au activat, dar în segmente de nișă, profitând de potențialul unor segmente de piață insuficient de atractive pentru bărbați”, arată studiul. Potrivit analiștilor de la Frames, interesant este că, pe măsură ce economia se dezvoltă, vârsta femeilor prezente activ în economie scade. Dovadă că numărul femeilor cu vârsta între 25-34 de ani a crescut susținut în ultimii 5 ani, de la 4.900 în 2013 la 5.600 în 2018. Și ponderea acestora a evoluat semnificativ, de la 28,3% la 36% în 2018, din totalul patronilor aflați la această vârstă, semn că – imediat ce capătă puțin experiență – tot mai multe femei tinere fac pasul către antreprenoriat.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor înalți oficiali, printre care amintim președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Excelenta SA, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei în România și Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, și Excelența SA, domnul Andrew James Noble, Ambasador al Regatului Unit.
Evenimentul a fost deschis de președinta CONAF, doamna Cristina Chiriac, care a transmis mesajul său către toate femeile din România, referindu-se “nu neapărat la femeia antreprenor, ci la femeia româncă, aceea pe care o gasiți în Mehedinți, în Suceava, în Vaslui. Accea pe care nu o vedeți prea des la televizor, dar care aduce plus valoare în economia românească, prin activitatea pe care o derulează în comunitatea în care trăiește. Astăzi CONAF este formată din 8 patronate și 5 sucursale și cu mândrie vă mărturisesc că tot azi am reușit să încheiem acorduri de parteneriat internaționale cu organizații din Finlanda, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Moldova, și suntem în discuții pentru a încheia parteneriate cu Canada și Germania”.
“Apelul nostru către dumneavoastră, toţi cei care ne auziţi astăzi, şi care aţi ales să ne susţineţi, este un apel de unitate, un apel de susţinere şi de încurajare. Nu cerem politici speciale, nu cerem să fim tratate diferit, cerem doar încurajare, pentru că o femeie care se simte apreciată şi care este încurajată este o femeie fericită, şi România antreprenorială pe care noi o susţinem este alcătuită din femei fericite„, a afirmat Cristina Chiriac.
La Gala „Women in Economy” a fost transmis un mesaj și din partea președintelui României, domnul Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu. “Indicatorii privind inițiativa antreprenorială în rândul femeilor plasează țara noastră pe un loc bun în clasamentele internaționale de profil, dar există în mod cert suficient loc de îmbunătățire. (…) Trăim într-o perioadă dinamică, marcată de schimbări profunde. Tocmai de aceea avem încă multe de făcut, ca societate, pentru a depăși prejudecățile culturale de gen, dar și pentru a recunoaște potențialul economic esențial al încurajării și stimulării antreprenoriatului feminin.
Poate că nu o spunem suficient de des, dar, în Romania, femeile de afaceri sunt competitive, serioase, respectate și apreciate pentru ambiția, curajul și determinarea lor. Iar acest lucru este cu atât mai important dacă ne gândim că, de prea multe ori, succesul lor în afaceri trebuie să depășească și obstacolul suplimentar al prejudecăților de gen”, a transmis șeful statului.
Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a transmis la rândul său un mesaj de susținere: “Sunt foarte recunoscător pentru eforturile pe care le-ați făcut, pentru că dumneavoastră ați creat în economia României zeci de mii, poate sute de mii de locuri de muncă.(…) Sunteți niște voci respectate în societatea românească și cuvântul dumneavoastră contează și, mai mult decât atât, sunteți un exemplu în societate.”
În cadrul evenimentului a fost transmis și un mesaj video din partea doamnei Comisar European Corina Crețu, potrivit căreia egalitatea de gen este un principiu ce se aplică orizontal la nivelul tuturor fondurilor structurale și de investiții europene. “Vreau să va felicit încă o dată pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru a sprijini principiul egalității de gen în România inclusiv pentru acest eveniment care are loc în această seară la București și vreau totodată să vă încurajez să depuneți în continuare eforturi pentru a implica și mai multe femei din toate mediile sociale și profesionale în evenimente de acest fel. Europa are nevoie de entuziasm și de energie pozitivă pentru a putea construi împreună un viitor comun mai bun și mai sigur pentru noi toți”, a transmis Corina Crețu.
Excelența Sa, doamna Ambasador a Finlandei în România şi Republica Moldova, Päivi Pohjanheimo a arătat că “în 100 de ani Finlanda s-a transformat, dintr-o țară săracă, axată pe agricultură, într-un lider mondial în inovare, educație și libertate. Ceea ce reprezintă Finlanda azi este rezultatul efortului comun atât al antreprenorilor femei, cât și bărbați. Egalitatea de șanse și educația joacă un rol important în prosperitatea unei nații. Educația fiecărui copil este cea mai bună investiție pe care o țară o poate face pentru prosperitatea ei. Doamnelor antreprenoare, să colaborați și să vă sprijiniți, pentru ca împreună să puteți face față provocărilor. Excelența Sa a precizat că acordul de cooperare semnat azi între organizațiile de afaceri română si finlandeză va facilita schimbul de experiență între femeile de afaceri din cele două țări.”
Excelența Sa, domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a făcut o trecere în revistă a inițiativei președintelui SUA Donald Trump pentru Dezvoltarea şi Prosperitatea Globală a Femeilor, menită să promoveze emanciparea economică globală a femeilor, și le-a încurajat pe femeile antreprenor din România să participe la programele derualte de Ambasada SUA în România. “În luna iunie, Ambasada SUA la Bucureşti va găzdui un eveniment în cadrul campaniei itinerante „Femeile în antreprenoriat: acces la finanţare”, organizată în cooperare cu Misiunea Diplomatică a SUA la Uniunea Europeană şi cu Forumul European al Tinerilor Inovatori. (…) Femeile precum dumneavoastră, din sala aceasta, sunt cele care conduc România către un viitor definit de prosperitate prin egalitate. Noi dorim să ajutăm şi vă rugăm să reţineţi că aveţi sprijinul nostru”, a transmis domnul Hans Klemm.
Excelența Sa, Domnul Ambasador al Regatului Unit în România, Andrew James Noble, a ținut să felicite toate doamnele prezente în sală “pentru că au facut ca România să ocupe un bine meritat loc 9 în Index-ul Mastercard privind femeile antreprenor în anul 2018. Este un lucru foarte important pe care trebuie să îl celebrăm și avem foarte mult să învățăm de la voi”, a precizat Excelența Sa, în contextul în care a arătat că Regatul Unit se află pe locul 27 în același clasament.
Excelența în Economie, premiată în cadrul Galei Women în Economy
În cadrul evenimentului, organizatorii au decernat 12 trofee unor antreprenoare de top şi doamne care conduc operaţiunile unor companii gigant, care asigură o parte însemnată din PIB-ul României. Totodată un premiu special a fost oferit doamnei Osnat Peled, fondatoarea Business Women Forum Romania, pentru implicarea continuă și proiectele derulate de organizația nonprofit pe care o conduce, prin care multe afaceri ale femeilor din România au fost ajutate să se dezvolte.
Lista premiantelor
1. Categoria “Cel mai bun CEO”
- CHRISTINA VERCHERE – OMV Petrom, premiul a fost înmânat de directorul general al Bursei de Valori București, dl Adrian Tănase;
- LIUDMILA CLIMOC – Orange România, trofeul a fost înmânat de doamna Mihalea Popa, vicepreședinte CEC Bank;
- CORINA POPESCU – Electrica SA, premiul a fost înmânat de domnul Lucian Bode, președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților;
- RALUCA CRIȘAN – CEETRUS România, trofeul fiind oferit de doamna Liliana Aghiorghicesei, președinte al Patronatului Femeilor de Afaceri al județului Suceava.
- Categoria “Performanță în Antreprenoriat”
- ANCA VLAD – fondatoare şi preşedinte al Fildas-Catena, premiul i-a fost înmânat de doamna Nela Păvăloiu, fondatoare și proprietar al NEOS COSMETICS;
- MĂRIUCA TALPEȘ – cofondatoare Bitdefender si CEO Intuitex, trofeul i-a fost oferit de doamna CRISTINA POPESCU, directorul general ROMFILATELIA;
- MIHAELA MARCU – CRISTESCU – fondator MedLife SA, trofeul i-a fost acordat de doamna Andreea Negru (Romgaz SA);
- ADRIANA CRISTEA – fondator şi proprietar Arc Parc Industrial, premiul i-a fost înmânat de dna Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;
- LUCIA MORARIU – general manager Eximtur, trofeul i-a fost acordat de Sandi Apostoloiu, CEO al trustului de presă Burda România;
- DANIELA KASPER – proprietar Kasper Development, premiul i-a fost înmânat de domnul Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica SA;
- CAMELIA ŞUCU – co-fondatoare Mobexpert şi proprietar al grupului de firme Class, premiul i-a fost acordat de doamna deputat Roxana Mânzatu;
- NORA SEROUSSI –J&N Group Invest SRL, trofeul i-a fost înmânat de Marinela Popescu, director de marketing Alexandrion Trading.
- PREMIU SPECIAL
- OSNAT PELED – fondatoare Business Women Forum Romania, premiul i-a fost înmânat de doamna Nicoleta Munteanu, partener Euro Insol și vicepreședinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor.
Despre CONAF
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este organizaţia care are ca obiectiv promovarea și susținerea antreprenoarelor din România. În plus, îşi propune creșterea competitivității, coagularea antreprenorilor din România, realizarea unei platforme comune de cooperare cu confederații internaționale, susținerea intereselor antreprenorilor în spațiul UE, schimb de experiență şi promovarea intereselor economice ale României.
CONAF reunește trei mari Federații și patru Asociații: Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Asociația Freelancerilor, Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) şi Asociația Română pentru Procotol și Ceremonial.
CONAF mulțumește tuturor partenerilor care au făcut posibilă organizarea Galei Women in Economy.