ECOFIN a inclus zece noi jurisdicții pe lista neagră a paradisurilor fiscale

ECOFIN a inclus zece noi jurisdicții pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale şi a adăugat alte 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. În plus faţă de cele 5 jurisdicţii deja incluse, lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante include în prezent şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. Aceste jurisdicţii nu au pus în aplicare angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de UE până la termenul convenit”, se arată într-un comunicat al MFP.

Anexa II la concluzii, care cuprinde jurisdicţiile cu angajamente în curs, reflectă, de asemenea, prelungirile de termen acordate pentru 11 jurisdicţii în vederea adoptării reformelor necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele.

„Am finalizat prima noastră revizuire cuprinzătoare a listei UE a jurisdicţiilor necooperante. De la adoptarea sa pentru prima dată, la sfârşitul anului 2017, lista şi-a dovedit utilitatea în promovarea, prin cooperare, a agendei UE de îmbunătăţire a practicilor fiscale mondiale, de combatere a evitării obligaţiilor fiscale şi de îmbunătăţire a bunei guvernanţe şi a transparenţei: peste 30 de jurisdicţii şi-au respectat deja angajamentul de a adopta reforme fiscale”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Lista, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, astfel cum este definită de Consiliu, este menită să contribuie la eforturile continue de prevenire a evitării obligaţiilor fiscale şi de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL