Schaeffler cercetează sisteme inovatoare de direcție pentru mobilitatea electrică

Schaeffler cercetează sisteme inovatoare de direcție pentru mobilitatea electrică

Pentru distribuitorul auto și industrial Schaeffler, mobilitatea electrică este una dintre cele mai importante forțe motrice inovatoare pentru viitor. În acest context de creștere a electrificării și automatizării vehiculelor, Schaeffler a colaborat cu mai mulți parteneri de proiect pentru a dezvolta concepte și prototipuri pentru noi sisteme de direcție în aplicații urbane.

După o perioadă de trei ani, „OmniSteer”, un proiect de grup – care a primit o subvenție de 1,9 milioane de euro de la Ministerul federal al Educației și Cercetării – se îndreaptă acum spre o finalizarea de succes.

Omni este o abreviere germană pentru manevre de conducere ortogonale, multidirecționale și direcție non-liniară (germană: „nichtlineare”). Aceasta este ceea ce se află în spatele ei: în combinație cu “Schaeffler Intelligent Corner Module” și suspensia inovativă a roților, care permit unghiuri mai largi de direcție, s-au dezvoltat sisteme de ghidare mecatronice laterale și transversale (distanțe și benzi) care vor face posibilă o mai mare manevrabilitate a vehiculului in viitor.

„Pentru noi, OmniSteer este un proiect foarte valoros, din care am generat o multitudine de cunoștințe care vor fi folosite în dezvoltarea ulterioară a produselor pentru conducere automată”, explică Prof. Dr. Ing. Tim Hosenfeldt, Vicepreședinte de Inovație și Tehnologie Schaeffler.

Baza: Acționarea electrică a discurilor de roată

Schaeffler E-Wheel Drive este soluția optimă pentru mobilitatea de mâine. „Premisa inițială pentru OmniSteer este electrificarea trenului de rulare și, ca pas următor, integrarea corespunzătoare a dispozitivelor de antrenare în roți”, explică managerul de proiect Dr. Paul Haiduk. Unitatea extrem de compactă deschide noi domenii de aplicare în mobilitatea urbană.

Parcarea este o arie de interes maxim: „Avantajul major al unui unghi de rotire a roții de 90 de grade în fiecare direcție și al roților care pot fi manipulate individual, fac posibilă trecerea de la conducere în linie dreaptă la parcare paralelă, fără opriri intermediare de-a lungul drumului”, adauga Haiduk. În funcție de situație, șoferul poate comuta între roata din față, roata din spate și sistemul de direcție pe toate roțile. Este chiar posibilă rotirea pe loc.

OmniSteer a beneficiat de o subvenție de 1,9 milioane de euro de la Ministerul federal al Educației și Cercetării din Germania și a fost realizat în ultimii trei ani ca parte a cooperării SHARE (Schaeffler Hub for Automotive Research in E-Mobility – Hub Schaeffler pentru cercetarea automotive în e-mobilitate) la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (KIT).

Un consorțiu alcătuit din mai mulți participanți a lucrat la proiect, pe lângă Schaeffler. Acesta include Paravan GmbH (liderul mondial pe piața de conversie inovatoare a vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități) și Hella Aglaia Mobile Vision GmbH (lider în dezvoltarea sistemelor inteligente de senzori vizuali), pe lângă KIT Centrul de cercetare tehnologică (FZI) și institutul de inginerie a sistemelor de vehicule (FAST).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL