Peste 23,8 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Predeal

Peste 23,8 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Predeal

Investiții de amploare pentru sistemul de alimentare cu apă și apă uzată de la nivelul orașului Predeal, realizate de operatorul regional RAJA SA Constanța, care deservește stațiunea montană. La solicitarea newsbv.ro, reprezentanții companiei ne-au transmis informații detaliate referitoare la lucrările care se vor executa la Predeal.

Aceste investiții, în valoare totală de 23.853.895 euro inclusiv TVA vor fi executate în cadrul două contracte de lucrări. Finanțarea este asigurată prin Porgramul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Demersurie și proiectul a fost pus la punct încă din 2015, când primar la Predeal era Liviu Cocoș. El spunea, la acea vreme, că este cea mai mare finanțare pe cap de locuitor din România, fiind vorba despre o investiție de peste 4.000 de euro/capita.

Prin investițiile care se vor realiza, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va crește de la 97% la 100% pentru sistemul de alimentare cu apă și de la 58% la 77 % pentru sistemul de apă uzată.

Sistemul de alimentare cu apă Predeal deservește localitățile Predeal, Pârâul Rece și Timișul de Sus, alimentate din două surse de apă: Glăjărie și Valea Azuga.

Apa preluată din cele două captări de suprafață din Pârâul Valea Azuga (captarea principală Valea Azugii și captarea secundară Unghia Mică – apă de suprafață) este clorată la rezervorul Susai care alimentează gravitațional zona de intrare în orașul Predeal și alimentează gravitațional cu apă rezervorul Cioplea.

Apa preluată din aceste captări sunt tratate în stația aflată la captarea principală (cota 1.270 – 1.271 m). Clorarea apei din sursa Azuga se realizează la intrarea în rezervorul de înmagazinare Susai, cu capacitatea de 1.000 mc.

Apa captată de la captarea Glăjărie (din izvoare) este transportată gravitațional către rezervoarele din complexul de înmagazinare Joița, unde se face dezinfecție si de unde se alimentează orașul Predeal direct în rețeaua de distribuție sau prin intermediul rezervoarelor existente.

Apa provenită din Glăjărie nu necesită stație de tratare, îndeplinind condițiile de potabilitate conform reglementărilor tehnice în vigoare. Această apă este supusă doar desnisipării la captare și procesului de clorare la intrarea și la ieșirea din rezervorul cu capacitatea de 4.000 mc din complexul Joița.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL