
Pandemia a afectat și afectează o întreagă planetă. Coronavirusul nu ține cont de granițe, de limbile vorbite, de culoarea pielii, de religie, de preferințe alimentare sau de statutul social. Știm că există unele categorii de vârstă mai expuse decât altele, însă chiar și așa – coronavirusul s-a dovedit în anul 2020 un element de imprevizibilitate și instabilitate mondială. Am învățat, însă, cum putem să ne mărim șansele de a-l evita. Spălând mâinile, sporind igiena obiectelor din jur, minimizând contactul și apropierea fizică față de persoanele care ne înconjoară și purtând masca de protecție. Dincolo de procente și statistici, infectarea are și o componentă a hazardului, într-o afecțiune asupra căreia nu există încă un remediu oficial general acceptat.
În cazurile pozitive, o componentă esențială este cea a recuperării post-infectare. Pentru revenirea cât mai rapidă la o stare de sănătate bună, la condiții optime de funcționare ale organismului și pentru a nu reprezenta un risc epidemiologic asupra colegilor, familiei și al prietenilor. Cum se poate face o recuperare eficientă, în condițiile în care nu există un tratament unanim acceptat la nivel global? Aceasta este întrebarea pe care o primim foarte des noi, medicii din linia întâi, de la foștii bolnavi care ne trec pragul, după ce aceștia primesc, într-un final, rezultatul negativ la testarea Covid-19. Ei bine, toți specialiștii din domeniul sănătății sunt de acord că un organism cu sistemul imunitar refăcut cât mai aproape de parametrii optimi este cel mai greu de încadrat în clasa de risc, astfel că etapele recuperării post-infectare sunt parcurse într-un ritm mult mai alert, cu șanse minime de eșec.
O tehnică medicală revoluționară, numită „camera hiperbară”, existentă deja la Centrul Medical Maria din Sânpetru, reușește să se dovedească extrem de utilă în cazul recuperărilor organismului. Fie în cazuri post-operatorii, fie în cazul extenuării fizice – specifice în cazul sportivilor, fie în momentele de după infectarea cu virusul SARS-COV-2. Această procedură este o formă alopată de tratament, non-invazivă și care reface structura fiecărei celule, întrucât duce la alimentarea acesteia cu oxigen pur, respirat într-o cameră sau capsulă presurizată, special destinată vindecării corpului. Creșterea nivelului de oxigen din sânge restaurează buna funcționare a țesuturilor, accelerând vindecarea și ajutând organismul să lupte contra infecțiilor. Terapia cu oxigen hiperbaric oferă o sferă largă de beneficii. Efectele sunt remarcabile la nivel de estetică facială și corporală, menținând sănătatea și tinerețea. Este terapia ideală pentru reîntinerire din interior. Ameliorează ridurile, acneea, chiar și cea furunculoasă, cicatricile și tratează eficient aspectul de coajă de portocală. Ajută pacienții cu alergii, hepatită cronică sau acută, ulcere varicoase și, recent, și-a dovedit eficiența și în cazul bolilor autoimune. Specialiștii recomandă oxigenoterapia pentru tratarea leziunilor post-chirurgicale, a oboselii cronice, a artritelor, a artrozelor, a leziunilor musculare și a leziunilor la nivelul tendoanelor sau ale ligamentelor, întinderilor musculare și fracturilor osoase.
În aceste cazuri, oxigenoterapia este utilizată cu succes, întrucât facilitează difuzia de oxigen către țesuturile slab vascularizate sau lezate. Accelerează procesul de vindecare prin stimularea producției de celule stem. Susține oxigenarea celulară și crește producția de elastină, încetinind astfel procesul de îmbătrânire. Crește considerabil imunitatea organismului și îl ajută să lupte contra infecțiilor produse de viruși și bacterii.
Pandemia poate fi depășită! Atât prin prevenție, cât și prin responsabilitate sau, în cazurile în care infectarea a fost produsă – printr-o recuperare responsabilă, recomandată de specialiști.