O firmă din Brașov, locul 2 în topul procesatorilor care cumpără lapte direct din fermele românești

O firmă din Brașov, locul 2 în topul procesatorilor care cumpără lapte direct din fermele românești

2020 aduce surprize pe piața lactatelor măcinată de dispariția unei piețe importante, HoReCa, și de fluctuații în consum generate de pandemia cu noul coronavirus. O parte dintre datele oficiale, neconfirmate de piață, arată că fabricile au procesat mai puțin lapte românesc.

În plus, s-au schimbat pozițiile în clasamentul procesatorilor în funcție de cantitatea de lapte crud cumpărată ca prim cumpărători din România.

Primele trei poziții sunt astfel dominate de jucători internaționali, cu Lactalis din poziția de lider, urmat de Fabrica de Lapte Brașov SA a grecilor de la Olympus și de Danone.

Lactalis controlează fabricile Rarăul, Albalact, Covalact și Lactate Harghita, în timp ce Olympus deține o singură unitate de producție, în județul Brașov.

Principalii furnizori ai Fabricii de Lapte Brașov (Olympus) sunt Afiliu Trans, parte a grupului cu activităţi în cultivarea cerealelor, morărit panificaţie, creşterea animalelor şi transport deținut de familia Afiliu din Mizil. Urmează Coplax și Lacto Agrar.

Oficial, procesatorii au cumpărat mai puțin lapte românesc

Din datele APIA, în 2020 producătorii de lactate din România au procesat cu 4% mai puțin lapte românesc decât în 2019, adică aproximativ 948,7 milioane de kilograme.

Cantitatea totală de lapte cumpărată de prim-cumpărătorii înregistrați (2020) a fost de 948.720.070 kg, a anunțat APIA.

Aceasta în condițiile în care, din datele Institutului Național de Statistică, rezultă o ușoară creștere a cantității de lapte de vacă colectată de unitățile de procesare. Mai exact, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 12.500 de tone, adică cu 1,1% față de anul anterior.

În România sunt în jur de 14.500 de fermieri care cresc vaci de lapte și peste 261.000 de vite, dintre care doar în jur de 23.500 de capete aparțin unor ferme de peste 250 de animale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL