Prima Casă 2021. Ce sume pot fi accesate și de când

Prima Casă 2021. Ce sume pot fi accesate și de când

Programul Noua Casă 2021 urmează să fie modificat după ce va fi aprobat un proiect de hotărâre care deja a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Una dintre modificări este aceea că locuințele cumpărate prin programul Noua Casă să fie asigurate în mod obligatoriu pe toată perioada finanțării.

Proiectul de hotărâre prevede că beneficiarii programului: ”se obligă să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare, iar drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, și a finanțatorului, beneficiarul fiind ținut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator. În caz de nerespectare de către beneficiar a obligaţiei de asigurare a locuinţei in conditiile sus-mentionate, finanţatorul are dreptul, fără a fi obligat, să procedeze la asigurarea locuinţei pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar”.

Ce sume pot fi accesate

Prin programul Noua Casă cei eligibili pot accesa împrumuturi de până la 119.000 euro pentru locuințe noi și cele consolidate. Pentru alt fel de locuințe, cei interesați pot accesa până la 66.500 euro.

Proiectul de hotărâre are în vedere și stabilirea plafonului de garantare care este de 1.500 milioane lei pentru anul 2021, ceea ce este mai puțin decât anul trecut când plafonul a fost de 2.000 milioane lei.

Programul „Noua casă” va urma să se aplice după ce proiectul de hotătâre al Ministerului Finanțelor va fi dezbătut și aprobat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL