Turismul în Ţara Făgăraşului s-a făcut haotic, inclusiv construcţiile pensiunilor şi unităţilor de cazare din anumite zone, pentru că nu au existat planuri de urbanism bine puse la punct, dar încercăm să corectăm aceste aspecte, a declarat, vineri, preşedintele regional al zonei Centru din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Cristian Vlad.
„Din păcate, până acum, în Ţara Făgăraşului, turismul s-a făcut haotic, inclusiv construcţiile pensiunilor şi unităţilor de cazare în anumite zone s-au făcut haotic. Nu au existat planuri de urbanism bine puse la punct, ca de altfel peste tot, şi măcar de acum să încercăm să corectăm aceste aspecte. Suntem deja oarecum constituiţi ca membri pentru un viitor OMD (Organizaţie de Management al Destinaţiilor – n. r.) şi de acolo sperăm să dăm tonul, să le stârnim interesul, să se acrediteze, să se clasifice, să devină în regulă”, a spus Cristian Vlad, în cadrul unui eveniment de promovare a Ţării Făgăraşului, organizat în localitatea Sâmbăta de Sus din judeţul Braşov.
El a precizat că în această zonă doar în jur de 50% din unităţile de cazare sunt acreditate şi clasificate, cealaltă jumătate optând pentru munca „la negru” pentru a evita fiscalitatea.
„În momentul în care devii clasificat, acreditat, nu mai poţi să lucrezi «la negru». Încercăm să facem tocmai acest lucru acum şi de aceea am prins în infotripul nostru numai unităţi clasificate şi acreditate, iar ele să devină un exemplu pentru ceilalţi, care nu sunt clasificaţi, să vadă că vor avea de câştigat, dacă vor deveni la un moment dat acreditaţi”, a explicat Cristian Vlad.
Întrebat despre modul în care vor putea fi utilizate fondurile alocate pentru OMD-uri în PNRR, reprezentatul ANAT a susţinut că din păcate acestea nu au încă un cadru legal de funcţionare, deşi sunt constituite în multe zone din ţară.
„În prezent nu au cum să meargă, pentru că nu avem Legea turismului, care să legifereze aceste OMD. Din ce pot să vă spun eu, la nivelul anului 2015 s-a discutat prima dată despre aceste OMD-uri, se presupunea atunci că la nivelul anului 2016 – 2017 să fie deja implementată Legea turismului ca să le legifereze şi nici până acum nu s-a întâmpla ceva cu ele în cursul acestui an. Cred însă că tot de la noi, cei din mediul privat şi asociaţiile publice care sunt implicate şi care îşi doresc să se implice, noi trebuie să punem presiune ca ei să mişte ceva în sensul acesta. Deocamdată, văzând şi situaţia cu care ne-am confruntat în această pandemie îmi dau seama, şi cu părere de rău spun asta, că turismul efectiv nu este o industrie importantă pentru Guvernul nostru. Nu înţeleg de ce, dar din păcate aceasta este concluzia la care am ajuns toţi cei care lucrăm indiferent că vorbim despre HORECA sau despre turism şi agenţii de turism”, a adăugat el.
În privinţa unor previziuni pe zona rezervărilor din acest an, reprezentantul ANAT din zona de centru a ţării a transmis că este foarte greu să spună ce se va întâmpla în viitoarea lună pentru că odată cu pandemia s-a schimbat comportamentul turiştilor.
„Din păcate pentru că nu putem previziona ce se întâmplă, mai ales în situaţia actuală, ne este foarte greu şi nouă să previzionăm ce va fi peste o lună. Turiştii au început să nu mai cumpere vacanţe din timp, să nu mai cumpere vacanţe pe early-booking, deşi noi am muncit ani de zile să-i învăţăm cu acest early-booking-uri şi înscrieri timpurii ca să profite bineînţeles de nişte praguri semnificative de reduceri. Acum trendul din nou se va schimba şi vom ajunge să vindem pe ultima sută de metri, ca să ajungem să anulăm”, a afirmat Cristian Vlad.
Potrivit sursei citate, turiştii care vin în Ţara Făgăraşului pot vizita obiective importante precum Mănăstirea şi Peştera Părintelui Arsenie în localitatea Sâmbăta de Sus, Transfăgărăşanul, pe care în perioada Paştelui se poate ajunge până la Bâlea Lac sau Cetatea Făgăraşului, care chiar şi în 2020 a avut 100.000 de turişti.
„Eu le recomand turiştilor să meargă şi în zone mai rurale – satul Rucăr care este pe malul Rucărului. Este un sat, pe care dacă l-aţi fi văzut acum 10 ani era complet uitat de lume, iar acum renaşte. Ca să vă dau un exemplu, acum 10 ani o casă costa 10.000 de euro, iar acum nu mai poţi cumpăra nimic fără 40.000 de euro. Sunt pensiuni ale localnicilor, lucrăm şi la 2-3 Puncte Gastronomice Locale în sat, unde se poate servi masa. Un proiect foarte bun şi care începe să apară şi în Ţara Făgăraşului”, a arătat el.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!