Preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: Guvernul importă măști de protecție şi nu cumpără de la producătorii români cărora le-a cerut să se reprofileze

Preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: Guvernul importă măști de protecție şi nu cumpără de la producătorii români cărora le-a cerut să se reprofileze

Investitorii români au răspuns, în pandemie, la cererile Guvernului şi şi-au reorientat producţia, însă constatăm că, în continuare importăm măşti chirurgicale, se cumpără din Polonia 200 de roboţi de dezinfectare cu ultraviolete a sălilor de spital, tramvaie, rame de metrou, trenuri sau locomotive, a atenţionat, vineri, în cadrul unei dezbateri online, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

„Investitorii români au răspuns, în pandemie, la cererile Guvernului şi şi-au reorientat producţia. După ce i-am îndemnat pe producătorii români de măşti chirurgicale, de dezinfectanţi să înceapă să producă în ţară, pentru că ne-am trezit că nu producem nimic, acum constatăm că Guvernul importă în continuare şi nu cumpără de la producătorii români cărora le-a cerut să se reprofileze pentru a asigura tot ceea ce este nevoie. De asemenea, după firma care a făcut un robot de dezinfectare cu ultraviolete a sălilor de spital, constatăm că Guvernul României a importat 200 de roboţi din Polonia… Întrebarea este: antreprenorii români ce să creadă, ce să urmărească, cum să creadă ei că trebuie să se dezvolte ca statul să fie primul lor cumpărător? De ani de zile procedăm la fel cu tramvaie, rame de metrou, trenuri, locomotive etc.”, a punctat Pârvan, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că România are, la ora actuală, o economie low-tech în comparaţie cu state din regiune, precum Ungaria şi Polonia.

„Din păcate, constatăm că Ministerul Apărării continuă aceeaşi politică de cumpărare de jucării 100% făcute în alte părţi şi ca urmare acel transfer tehnologic care ar ridica nivelul de calitate şi de valoare adăugată a activităţii industriale lipseşte (…) cred că ar trebui să ne întrebăm cu toţii ce fel de investiţii vrem să facem în România, respectiv ce politică industrială are România şi ce îşi propune România în următorii ani. România este considerată o economie low-tech şi ca urmare dacă investiţiile noastre merg pe aceeaşi linie nu ne vom putea bucura de mai multă sănătate, mai multă educaţie, pentru că o economie low-tech are nevoie de multă forţă de muncă. Ungaria atrage o investiţie de două miliarde de dolari pentru a produce baterii pentru maşinile electrice, Polonia îşi propune să fie unul dintre marii furnizori de baterii electrice, România dă licenţă de explorare de litiu-cobalt fără nicio precondiţie de prelucrare şi de producere de baterii în ţară… De asemenea, noi scoatem gaze din Marea Neagră şi vine, în mod firesc, reprezentantul maghiar şi ne întreabă ce vrem să facem cu ele. Ideea că tragem gaze la fiecare gospodărie este foarte interesantă, dar nu se susţine în practică, în timp ce în Ungaria se construieşte de la zero, de doi ani, un combinat chimic nou care să poată chimiza gazele naturale, pe lângă diversitatea de aprovizionare”, a afirmat preşedintele PIAROM.

În viziunea lui Cristian Pârvan, mediul de afaceri din România încearcă să facă faţă tuturor riscurilor impuse de această perioadă, iar dovada stă în faptul că scăderea economică a fost de doar 3,9%, anul trecut.

„S-a vorbit foarte puţin despre companiile româneşti cu zeci şi sute de angajaţi care au trebuit să facă faţă pandemiei prin mijloace proprii. N-a fost şi nu este încă o perioadă uşoară, dar evident că mediul de afaceri încearcă să facă faţă tuturor riscurilor impuse de această perioadă. Dovada este că, totuşi, căderea economică a României, chiar dacă suntem o economie mică, a fost de doar 3,9%, anul trecut, după datele INS. Asta arată că mediul de afaceri a căpătat o anumită rezilienţă. Au mai ajutat parţial şi câteva dintre măsurile guvernamentale şi sperăm ca anul acesta lucrurile să meargă mult mai bine, deşi continuă o serie de incertitudini atât la nivel naţional, cât şi european şi mondial. Public, nu s-a anunţat dacă Guvernul României a demarat discuţii cu firmele care produc vaccinuri la nivel mondial pentru a atrage în România o astfel de investiţie. Directorul de la Terapia Cluj şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor a făcut nenumărate apeluri. Deocamdată, faţă de alte ţări – Italia, Polonia, Ungaria, Germania – la noi nu se ştie dacă ne propunem aşa ceva. O astfel de investiţiei e vitală pentru orice societate, mai ales pentru viitor. Din păcate, ştim ce face Germania, care discută cu Rusia să monteze o linie de fabricaţie, ştim că Italia vrea să facă acelaşi lucru, dar nu ştim ce face România…”, a menţionat Pârvan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Sursa foto: Techtex/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL