Cele mai recente date ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) relevă modul inegal în care pandemia a afectat județele țării, din punct de vedere economic.
Contracția națională a Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 4,4%, în 2020, comparativ cu 2019. Dar, de exemplu, dacă județul Buzău aproape nu a scăzut (-0,2%, în 2020 față de 2019), învecinata Brăilă a avut o contracție de peste 7,5%.
De asemenea, Clujul a scăzut cu doar 1,1%, în vreme ce județe comparabile, cum e Timișul sau Constanța au scăzut cu 5,6%, respectiv 7%. Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Argeș (-9,3%), Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman, cu câte 8%.
Iată situația Produsului Intern Brut pentru fiecare dinte județele din Regiunea Centru, pntru fiecare an, începând din 2019 și estimările până în 2024 (exprimate în miliarde de lei).
Vă prezentăm și valoarea Produsului Intern Brut, în fiecare județ din Regiunea Centru, raportat la numărul de locuitori (exprimat în euro). La el, cifrele încep din 2019 și cuprind estimările până în 2024.
După cum vedeți, se remarcă o ușoară scădere la Brașov, dar previziunile sunt optimiste pentru perioada următoare, având în vedere că sunt anunțate măsuri de relaxare și este peconizată o relansare a turismului.
Analiștii economici consultați de Economedia spun că diferențele de evoluție țin de structura economică a fiecărui județ. Prin urmare, un județ cum e Constanța, unde turismul și comerțul internațional dețin o pondere însemnată în activitatea economică, era firesc să scadă puternic, într-un an marcat de scăderea ambelor sectoare.
La fel, Argeșul, a cărui economie e dependentă de construcția de mașini, și ea afectată grav de consecințele pandemiei. În schimb, un județ cum e Clujul, unde IT-ul și construcțiile dețin cote semnificative din economie, a fost mai puțin afectat.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
[…] Mai multe infomații și cât este PIB=ul pe cap de locuitor, CITIȚI pe eKRONomica.ro! […]