
Persoanele fizice care estimează că veniturile extrasalariale încasate în 2021 depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei unice, până la 25 mai. În cazul în care depăşesc acest termen, riscă o amendă cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020.
Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale şi care estimează că aceste venituri vor fi în cuantum net în 2021 peste plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să completeze şi să trimită declaraţia unică la Fisc.
În acest an, la stabilirea plafonului minim aferent declaraţiei unice, se ia în calcul doar valoarea salariului minim de 2.300 de lei brut lunar, în vigoare începând cu 13 ianuarie.
„Pentru stabilirea de către contribuabili, în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, a contribuțiilor sociale datorate începând cu data de 1 ianuarie 2021, se utilizează salariul minim brut pe ţară aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv valoarea de 2.300 lei”, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.
Creşte plafonul aferent declaraţiei unice în 2021. Cum vă afectează această majorare
Asigurarea socială a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei e opţională şi costă 6.900 de lei pentru tot anul 2021, dacă aleg să se asigure la nivelul salariului minim, rezultă dintr-o statistică Economica.net. Aceasta înseamnă creşterea cu 210 lei a sumei plătite ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii pentru tot anul 2021 faţă de nivelul anului trecut.
Asigurarea la sănătate a oamenilor care nu au venituri fiscalizate în acest an costă 1.380 de lei. În cazul oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon, valoarea asigurării la sănătate depinde de data la care trimit declaraţia unică la Fisc.
Ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii şi/sau la sănătate, trebuie să trimiteţi declaraţia unică la Fisc, completată corect, urmând ca banii să-i plătiţi până la 25 mai 2022 inclusiv.
Declaraţia unică pentru anul 2021, un formular nou
Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.
În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, CAS şi CASS pentru banii încasaţi de la stat.
De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?
PDF-ul inteligent al declaraţiei unice poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 15 ianuarie 2021.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!