România, cu Guvern demis, dar și cu încă un hop în față: Vine ultima mare plată către bănci și investitori

România, cu Guvern demis, dar și cu încă un hop în față: Vine ultima mare plată către bănci și investitori

Guvernul Florin Cîțu, demis marți de Parlament în plină criză energetică și sanitară, are în această lună ultima plată importantă din 2021 în contul datoriei publice. Ajunge la scadență o emisiune de titluri de stat prin care statul a împrumutat 9,33 miliarde de lei pe parcursul mai multor ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Statul împrumută bani pentru plata acestor datorii, care ajung la plată, procesul acesta, în care datoria publică este achitată, când se ajunge la scadențe, cu bani noi din împrumuturi, fiind cunoscut ca rostogolire a datoriei. După cum se vede din graficul de mai jos, necesarul de finanțare pentru plata unor datorii mai vechi se ridică la 51,3 miliarde de lei în acest an.

Împrumuturile pentru rostogolirea datoriei (51,3 miliarde de lei) și împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar (83,8 miliarde de lei) dau necesarul brut de finanțare al statului în acest an, de 135,1 miliarde lei. Emisiunea de titluri de stat cu scadență în octombrie anul acesta a fost lansată în ianuarie 2018. Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de 17 ori prin această emisiune de titluri, cel mai recent în mai 2019.

„Ministerul Finanțelor are în plan emiterea de titluri de stat în lei în valoare de 5,63 miliarde lei în luna octombrie (4,83 miliarde lei obligațiuni + 800 milioane lei certificate de trezorerie). În această lună ajung la scadență obligațiuni în valoare de 9,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Ministerul Finanțelor va injecta lichiditate în piață prin emisiunea netă de titluri de stat. Reacția pieței a fost negativă la anunțul calendarului pe luna octombrie, văzut de investitori ca având un volum mare și cu multe emisiuni cu scadențe lungi. Randamentele au crescut cu 20 de puncte de bază pentru obligațiunile pe 10 ani pe fondul unor volume mici tranzacționate. Surpriza furnizată în regiune de Banca Centrală a Cehiei care a majorat dobânda mai mult decât așteptările (+75 de puncte de bază la 1,50%) a contribuit la reacția negativă pe piața locală de obligațiuni în lei. Citirea moțiunii de cenzură în Parlament care va fi supusă la vot pe 5 octombrie și apropierea deciziei de politică monetară a BNR de pe 5 octombrie unde presiunea din regiune crește asupra băncii centrale pentru a începe majorările de dobândă au fost alte elemente care au sporit anxietatea investitorilor”, potrivit unei note a departamentului de cercetare al BCR.

După această plată, statul are programate alte două plăți mai mici, în noiembrie și decembrie, pentru titluri pe 12 luni emise la finalul anului trecut. Astfel, în noiembrie ajung la scadență 410 milioane lei, iar în decembrie, 512 milioane lei, departe de nivelul din octombrie. După cum se poate vedea din tabelul de mai jos, vârful de plăți de anul acesta a fost înregistrat în februarie-martie, când statul a avut de achitat 2,12 miliarde de euro și 9,13 miliarde de lei pentru datoria ajunsă la plată.

Până la final de septembrie, Guvernul a împrumutat 89 miliarde de lei, în contextul în care necesarul brut de finanțare este pentru acest an de 135 miliarde de lei. Guvernul pare rămas în urmă, având în vedere că în ultimele trei luni ar trebui să contracteze încă 46 de miliarde de lei (circa 9 miliarde de euro), relevă date analizate de Profit.ro. Ministerul Finanțelor pare să conteze pe încă o ieșire pe extern, dar și pe sume importante de la Comisia Europeană, avans pentru proiectele din PNRR. La acestea s-ar adăuga și împrumuturile de la bănci și investitori de pe piața internă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL